Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEAdvokat o slučaju Karanović: Da li glumici prijeti pet godina zatvora

Advokat o slučaju Karanović: Da li glumici prijeti pet godina zatvora

- Reklama -


“Postoje tzv. obična tjelesna povreda i tzv. kvalifikovani oblici ovog krivičnog djela. U svom osnovnom obliku stavom 1 člana 121 Krivičnog zakonika propisano je da ko drugog teško tjelesno povredi ili mu zdravlje teško naruši kaznit će se zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina”, navodi za Nova.rs advokat Lazar Babić, komentarišući slučaj glumice Mirjane Karanović i njene komšinice.

Protiv glumice Mirjane Karanović podnijeta je krivična prijava, jer je kako se navodi, Mirjana odgurnula komšinicu S. S. (82) koja je pala, a usljed pada zadobila teške tjelesne povrede, konstatovane od ljekara. S.S. je doživjela prijelom lijevog kuka i zadržana je na liječenju.

Legendarna glumica u kratkoj izjavi za Nova.rs kaže da joj se život izvrnuo naopačke.

- Reklama -

„Ne znam šta bih rekla, cijeli život mi se izvrnuo naopačke“, rekla je Karanović.

Glumica je ranije objasnila šta se dogodilo.

Portal Nova.rs kontaktirao je advokata Lazara Babića, iz advokatske kancelarije Babić, kako bi detaljnije objasnio mogući epilog ovog slučaja, odnosno, šta se može dogoditi u ovom slučaju i kakva sudbina očekuje srbijansku glumicu.

„Svaki advokat će prilikom komentarisanja predmeta u kome ne postupa naglasiti da govori načelno i principijelno, jer nema mogućnost uvida u spise predmeta, te nije detaljno upoznat sa predmetom. Prilikom analize svakog konkretnog krivičnog djela prvo pitanje koje se postavlja jeste pitanje stvarne i mjesne nadležnosti postupajućeg javnog tužilaštva, a to zavisi od vrste djela i visine propisane kazne kao i od mjesta gdje je djelo izvršeno. U konkretnom slučaju za postupanje u ovom predmetu nadležno je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, sa sjedištem u Katanićevoj ulici broj 15“, navodi Babić.

„Krivično djelo iz člana Teška tjelesna povreda propisano je članom 121 Krivičnog zakonika. Ipak, kao takvo ima više oblika“, dodaje.

„Postoje tzv. obična tjelesna povreda i tzv. kvalifikovani oblici ovog krivičnog djela. U svom osnovnom obliku stavom 1 člana 121 Krivičnog zakonika propisano je da ko drugog teško tjelesno povredi ili mu zdravlje teško naruši kaznit će se zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina. Iako je ovdje propisana isključivo kazna zatvora, to ne mora da znači da će isti biti i izrečena u finalu krivičnog postupka, već je moguće da se u toku postupka iskoristi mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja (tzv. oportunitet), a koji bi znači da ukoliko tužilaštvo procijeni da nije nužno sprovoditi krivični postupak protiv okrivljene, a odbrana prihvati određene obaveze (humanitarni rad, poravnanje sa oštećenom, uplatu određenog novca u humanitarne svrhe) doći će do odbacivanja krivične prijave. Napominjem da ova mogućnost dolazi u obzir samo u slučaju da Prvo osnovno javno tužilaštvo okvalifikuje djelo kao Teška tjelesna povreda iz člana 121 stav 1 Krivičnog zakonika, odnosno kao djelo za koje je propisana kazna zatvora do 5 godina zatvora“, objasnio je advokat.

On dalje objašnjava da nije bila namjera glumice da povredi staricu. Te je zbog toga moguća olakšavajuća okolnost, ili lakša kazna – ukoliko nadležni tako odluče.

„Prema svim okolnostima ovog slučaja gotovo je nesporno da nije postojao umišljaj da se nanese teška tjelesna povreda, te se u ovom slučaju promijenjuje stav 4 člana 121 Krivičnog zakonika, a prema kome je za tešku tjelesnu povredu nanijetu iz nehata propisuje kazna zatvora do 3 godine. Ovo praktično znači da nije bilo namjere da se oštećena teško tjelesno povredi, te da su okolnosti slučaja takve da idu u prilog osumnjičene i da je upravo iz tih razloga propisana manja kazna“, objasnio je dalje Babić.

„Istražni postupak je pokrenut i u toku istrage postupajuće tužilaštvo utvrdit će sve odlučne činjenice od kojih će zavisiti i dalji tok postupka. Svaki postupak je poseban na svoj način i svaki postupak traži maksimalnu posvećenost. U slučajevima za koje postoji povećan instres javnosti često dolazi do jedne vrste pritiska na rad tužilaštva. Taj pritisak nikako se ne smije shvateti kao otežavajuća okolnost, već samo i jedino kao podsticaj da se predmetni slučaj rasvjetli u potpunosti i do kraja. Upravo u interesu javnosti“, zaključio je Lazar Babić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular