Tuesday, March 21, 2023
spot_img
HomeGLOBUSAjkula ubila američku turistkinju na Bahamima

Ajkula ubila američku turistkinju na Bahamima

- Reklama -


Ajkula je u utorak napala i ubila putnicu s američkog kruzera koji je ronio u vodama oko Bahama, navele su vlasti.

“Radi se o 58-godišnjoj ženi iz Pennsylvanije, a napad se dogodio na popularnom mjestu za ronjenje u blizini Green Caya na sjeveru Bahama“, rekla je glasnogovornica policije Chrislyn Skippings.

Royal Caribbean International je saopćio da je osoba preminula nakon što je dovezena u lokalnu bolnicu. Navedeno je da je turistkinja bila na sedmodnevnom putovanju.

- Reklama -

Većina napada ajkula na Karibima dogodila se na Bahamima, a dva su prijavljena 2019. godine, od kojih je jedan bio fatalan. U incidentu su tri ajkule napale ženu iz Kalifornije u blizini ostrva Rose, koje se nalazi samo pola milje od mjesta napada u utorak.

U decembru 2020. godine prijavljen je smrtonosni napad ajkula na francuskoj karipskoj teritoriji St. Martin, što je prvi takav incident u toj regiji.

Michael Heithaus, morski biolog sa Međunarodnog univerziteta Florida u Miamiju, rekao je da je veliki broj napada na Bahamima vjerovatno povezan s činjenicom da ima puno ljudi u vodi u tom području.

Prošle godine bilo 137 napada ajkula

Naveo je da Bahami imaju razne vrste ajkula, od kojih većina ne obraća pažnju na ljude, osim bik ajkule i tigrastih ajkula.

“Dođu do veoma velikih veličina i jedu veliki plijen”, rekao je Heithaus, dodajući da ajkule imaju nevjerovatne senzorne sisteme i da ih mogu privući hrana, zvukovi i mirisi u vodi.

Ali, generalno, napadi ajkula ostaju rijetki, naglasio je Heithaus.

Širom svijeta, prošle godine je bilo 137 napada ajkula, od kojih 73 ničim izazvana, prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular