Tuesday, June 6, 2023
spot_img
HomeKULTURAAlban Ukaj u programu "Kafa sa...": SFF je bio okidač za ostanak...

Alban Ukaj u programu “Kafa sa…”: SFF je bio okidač za ostanak u Sarajevu

- Reklama -


Na festivalskom trgu Sarajevo Film Festivala (SFF) danas je upriličena “Kafa sa…” bosanskohercegovačkim i kosovskim glumcem i rediteljem Albanom Ukajem.

Ukaj je glumačku karijeru je započeo u Prištini, a prije 21 godinu je došao studirati u Sarajevo na Akademiji scenskih umjetnosti. Iza sebe ima brojne uloge u predstavama ili i domaćim, regionalnim i međunarodnim filmovima.

“Prošla je 21 godina otkad sam se doselio u Sarajevo i mislio sam da je glavni razlog što sam ovdje ostao SFF. Naravno, festival je bio okidač, ali ima nešto u ovom gradu, postoji taj osjećaj između ljubavi i mržnje, ali ga nikada ne možete napustiti. U Sarajevu se možete osjećati slobodno i imati priliku naučiti nešto novo”, rekao je Ukaj.

- Reklama -

Osvrnuvši se na taj period, Ukaj je rekao da početak njegove glumačke karijere u Sarajevu nije bio lagan, s obzirom na nepoznavanje bosanskog jezika. Međutim, brzo je savladao barijere te je godinu nakon dolaska u Sarajevo dobio ulogu u filmu reditelja Pjera Žalice.

Ukaj iza sebe ima značajnu filmografiju i međunarodna priznanja. Najnovije među njima je specijalno priznanje na 75. Cannes Film Festivalu za film “Tori i Lokita “, u režiji belgijskih reditelja Jean-Pierrea i Luca Dardennea, u kojem igra jednu od glavnih uloga.

Film govori o problemima dvoje djece, izbjeglica iz Afrike, koji se pokušavaju snaći u Belgiji.

“Vrlo je interesantno koliko ljudi podcjenjuju slobodu i koliko brzo zaboravimo šta se nama desilo. Svi smo u jednom trenutku bili neko na koga se tako gledalo”, rekao je Ukaj.

Glumac se dotakao i odnosa na relaciji Sarajevo – Priština, odnosno nemogućnosti kosovskih glumaca da dođu na SFF zbog administrativnih problema i potrebe za vizom.

“Razumijem obje strane. I administraciju SFF-a, kao i glumce sa Kosova, ali zaista izgubite dostojanstvo dok pokušavate dobiti vizu. Ovo je jedan od najvažnijih festivala u ovom dijelu Evrope. Kosovski filmovi su napravili izvanredne stvari posljednjih godina i trebali bi biti prisutni u Sarajevu”, rekao je Ukaj.

Govoreći o nadolazećim projektima, Ukaj je rekao da će raditi na filmu izraelsko-italijansko-američke koprodukcije, u kojem će osim njega glumiti i grupa glumaca iz Rumunije, Poljske, Ukrajine i Italije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular