Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeGLOBUSAmazonija gori: Zabilježen dan s najviše šumskih požara u 15 godina

Amazonija gori: Zabilježen dan s najviše šumskih požara u 15 godina

- Reklama -


Broj šumskih požara u brazilskoj Amazoniji dostigao je ove sedmice gotovo 15-godišnji maksimum, pokazuju službene brojke koje su pružile najnovije upozorenje o sve većem uništavanju najveće prašume na svijetu.

Satelitski nadzor otkrio je 3.358 požara u ponedjeljak, 22. augusta, što je najveći broj požara u 24 sata od septembra 2007., navela je brazilska svemirska agencija INPE. Broj je bio gotovo trostruko veći od zabilježenog na takozvani “Dan požara”, 10. augusta 2019., kada su farmeri pokrenuli koordinirani plan spaljivanja ogromnih količina posječene prašume u sjevernoj državi Pari.

Gusti sivi dim stigao je sve do Sao Paula, udaljenog oko 2.500 kilometara, a fotografije jednog od najvitalnijih resursa na Zemlji u plamenu izazvale su globalno negodovanje.

- Reklama -

Nema naznaka da su požari u ponedjeljak bili koordinirani, rekao je Alberto Setzer, voditelj INPE-ovog programa za praćenje požara. Čini se da odgovaraju obrascu sve većeg krčenja šuma i spaljivanja, rekao je.

Stručnjaci tvrde da požare u Amazoniji uglavnom uzrokuju ilegalni poljoprivrednici, rančeri i građevinari koji krče zemljišta i pale drveće. U Brazilu napreduje takozvani “luk krčenja šuma”.

“Regije s najviše požara pomiču se sve dalje prema sjeveru. ‘Luk krčenja šuma’ se nedvojbeno razvija”, rekao je Setzer za AFP.

U augustu obično počinje sezona požara u Amazoniji. Ovo je bila zabrinjavajuća godina za šumu, ključnu zaštitu od globalnog zagrijavanja: INPE je u julu otkrio 5.373 požara, što je osam posto više nego u julu prošle godine.

Sa 24.124 požara do sada u augustu, na putu je da to bude najgori august pod predsjednikom Jairom Bolsonarom, iako je to još uvijek znatno ispod 63.764 požara u augustu 2005. – najgorem mjesecu od početka bilježenja 1998. godine.

Bolsonaro se suočava s međunarodnim kritikama zbog naglog uništavanja Amazonije pod njegovom vlašću. Od preuzimanja dužnosti u januaru 2019., prosječna godišnja sječa šuma u brazilskoj Amazoniji porasla je za 75 posto u upoređenju s prethodnom decenijom.

Desničarski predsjednik odbacuje kritike.

“Niko od onih koji nas napadaju nema pravo. Ako su htjeli lijepu šumu koju će zvati svojom, trebali su sačuvati one u svojim zemljama. Amazonija pripada Brazilcima, i uvijek će pripadati”, napisao je u četvrtak na Twitteru.

Bolsonaro će se boriti za reizbor u oktobru pa postoji opasnost da će se uništavanje šuma ubrzati, rekla je Ane Alencar, voditeljica odjela nauke na Amazonskom institutu za istraživanje okoline (IPAM).

“Već godinama znamo da postoji veza između izbora i krčenja šuma. Ove godine, imamo visoke stope krčenja šuma i još ima puno posječenih stabala koja čekaju da izgore”, rekla je Alencar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular