Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeGLOBUSArmeni masovno bježe iz Nagorno-Karabaha, danas po ovom pitanju slijede susreti u...

Armeni masovno bježe iz Nagorno-Karabaha, danas po ovom pitanju slijede susreti u Briselu

- Reklama -


Izaslanici iz Bakua i Erevana pripremili su se da se sastanu u Briselu na razgovorima u utorak, dok su hiljade izbjeglica pobjegle iz Nagorno-Karabaha nakon što je Azerbejdžan munjevito zauzeo enklavu većinski nastanjenu etničkim Armenima.

Prošle sedmice, ofanziva snaga Bakua uspostavila je kontrolu Azerbejdžana nad otcijepljenim regionom, prisiljavajući armenske borce da se razoružaju.

(VIDEO) Više od 200 povrijeđenih u eksploziji na benzinskoj u Karabahu, ima i mrtvih

Sastanak u utorak u Briselu bit će prvi takav susret od ofanzive, ali je planirano da se lideri dvije zemlje sastanu sljedećeg mjeseca.

- Reklama -

Simon Mordue, glavni diplomatski savjetnik predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, predsjedavat će razgovorima, rekla je Michelova glasnogovornica.

Azerbejdžan i Armeniju, zajedno sa “teškašima” EU Francuskom i Njemačkom, predstavljat će njihovi savjetnici za nacionalnu sigurnost.

Nekoliko dana nakon borbi, prve izbjeglice su stigle u Armeniju u nedjelju i do sada je ušlo 6.650 ljudi, saopćio je u ponedjeljak Erevan.

Novinari AFP-a vidjeli su izbjeglice kako se gomilaju u humanitarno središte postavljeno u lokalnom pozorištu u gradu Gorisu kako bi se registrirali za prijevoz i smještaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular