Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeBIZNISAutoceste FBiH: 2023. godina ključna za dovršetak izgradnje koridora 5C

Autoceste FBiH: 2023. godina ključna za dovršetak izgradnje koridora 5C

- Reklama -


Iako su inflacija i poskupljenje građevinskih radova utjecali na poslovanje Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine u 2022., iz tog javnog poduzeća navode kako je u protekloj godini došlo do ekspanzije izgradnje cestovne infrastrukture. Shodno tome, poručili su i to da će 2023. godina biti ključna za dovršetak izgradnje koridora 5C.

“Bez obzira na sve probleme s kojima se cijeli svijet susreće, Autoceste FBiH su, prvenstveno vlastitim angažmanom, na osnovu raspoloživih sredstava i kapaciteta uspjele pokrenuti puno i već sad možemo reći da je na prostoru Federacije BiH došlo do ekspanzije izgradnje cestovne infrastrukture. Federacija BiH je već sada jedno veliko gradilište, a u periodu koji slijedi bit će i značajno povećanje obima posla”, kazali su Feni iz Autocesta FBiH.

U Federaciji BiH je do sada izgrađeno 126 kilometara autoceste na trasi koridora 5C, a puštanjem u saobrćaj dionice Tarčin – Ivan u oktobru prošle godine Bosne i Hercegovina je dobila blizu 100 kilometara bez prekida funkcionalne autoceste koja povezuje Bradinu s izlazom Zenica sjever.

- Reklama -

Najveći obim posla na gradilištu na koridoru 5C trenutno se izvodi u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje su u izgradnji četiri dionice za novih 20 kilometara autoceste na relaciji Zenica-Žepče, čiji se završetak i puštanje u rad, kako su naveli, očekuje 2024. godine.

Tako će se, tvrde, za dvije godine voziti autocestom bez prekida u dužini od 120 kilometara, od Bradine, na ulazu u Hercegovinu, do Poprikuša nadomak Žepča.

Osigurana sredstva za izgradnju kompletne trase

Finansijska konstrukcija za cijeli koridor kroz Federaciju BiH, podsjećaju iz Autocesta FBiH, načelno je dogovorena s kreditorima.

Pojašnjavaju da su za dionice na sjeveru osigurana kreditna sredstva kod međunarodnih finansijskih institucija, kao i za dionice na jugu od Mostara sjever do Bune. U proceduri je dodatno kreditno zaduženje za dionicu od Ovčara do Mostara sjever i finalizacija pregovora s bankama.

Pored navedenih izvora finansiranja, dodaju da su značajna podrška izgradnji autoceste i bespovratna grant sredstva Evropske unije, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) u iznosu 40 posto investicijskih troškova.

Iz Autocesta FBiH najavljuju kako će u 2023. godini biti završena izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići u dužini od 11 kilometara. To uključuje i most Počitelj, koji je jedinstven po tome što se sve četiri trake autoceste nalaze na jednoj konstrukciji, a uz tunel Prenj most preko Neretve predstavlja najzahtjevniji objekt na koridoru 5C.

U narednoj godini, navode, bit će dovršen i tunel Zenica, dužine 3.360 metara, koji će, kako kažu, postati najduži izrađeni tunel u ovom trenutku na koridoru 5C.

Također, obavljene su pripreme za izgradnju dionice od Mostara jug do Bune u dužini od 14,5 kilometara.

Početak izgradnje najzahtjevnijih objekata

Ova godina mogla bi biti ključna za završetak kompletnog projekta koridora 5C, jer je u 2023. planiran početak radova na dva iznimno zahtjevna objekta: tunel Prenj i mostarska obilaznica.

Za ta dva najkompleksnija projekta raspisani su konkursi za odabir izvođača radova, a početak izgradnje je planiran sredinom 2023. godine.

Iz Autocesta FBiH navode kako je realno očekivati da 2028. godine bude završeno svih 335 kilometara koridora 5C unutar Bosne i Hercegovine. To se može realizirati pod uslovom izgradnje tunela Prenj u periodu od šest godina, te ukoliko se ne pojave nepredviđene okolnosti na koje se ne može utjecati i u ovom trenutku pretpostaviti.

Pored dovršetka koridora 5C, u skladu s agendom Vlade FBiH, izgradnja brzih cesta bit će u fokusu Autocesta FBiH sljedećih godina.

Pokrenute su aktivnosti kada je riječ o projektiranju svih strateških pravaca i poduzimaju se aktivnosti kako bi se u 2023. godini krenulo s eksproprijacijom i izgradnjom prvih kilometara brzih cesta dionice Bihać – Cazin – Velika Kladuša, Mostar – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske i Nević polje – Turbe.

Osim navedenih brzih cesta predviđena je izgradnja dijela autoceste Tuzla – Brčko – Orašje iz sredstava Vlade FBiH putem kapitalnih transfera za cestovnu infrastrukturu, kazali su iz Autocesta FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular