Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeBIZNISBaby boom u Hercegovini: "Natalitet u našim krajevima na zavidnoj razini"

Baby boom u Hercegovini: “Natalitet u našim krajevima na zavidnoj razini”

- Reklama -


 U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru tijekom prošle godine rođeno je rekordnih 1.855 djece u posljednjiih dvadeset godina što prkosi službenim podacima o drastičnom padu broja pučanstva u Bosni i Hercegovini. 

U novogodišnjoj noći rođeno je sedam beba, što je dodatno popravilo rezultat iz 2022. Tijekom prošle godine rođeno je 1.855 djece, što je šesteroviše nego 2014. godine kada ih je bilo 1.849.

“Taj podatak dovoljno govori da je natalitet u našim krajevima na zavidnoj razini”, rekla je voditeljica Odjela ginekologije i porodništva SKB Mostar Vajdana Tomić. Mostarski gradonačelnik koji je posjetio i darivao prve rodilje u 2023. godini iskazao je zadovoljstvo što je prošle godine oboren rekord po broju novorođene djece u SKB-u Mostar.

- Reklama -

Pravi baby boom zabilježen je tijekom listopada kada je u samo četiri dana rođeno 25 beba. SKB Mostar pruža usluge za nekoliko hercegovačkih županija.

Prema jedinom provedenom popisu pučanstva nakon rata 2013. godine u BiH je živjelo 3,5 milijuna stanovnika, no prema podacima koje proteklih godina iznose UN-ove agencije i domaći političari u toj zemlji ne živi više od 2,6 milijuna stanovnika.

Procjene pak ureda Populacijskog fonda UN (UNPF) u BiH govore da bi u toj zemlji za 50 godina moglo živjeti svega 1,5 milijuna stanovnika nastave li se trendovi odlaska ljudi i negativne demografije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular