Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeBIZNISBanke u BiH podigle kamate na kredite, trend će se nastaviti

Banke u BiH podigle kamate na kredite, trend će se nastaviti

- Reklama -


Nakon što je Evropska centralna banka podigla kamatne stope više od očekivanog i određene banke u BiH podigle su kamate na kredite sa promjenjivom stopom. Stručnjaci prognoziraju da će se taj trend nastaviti jer je to jedini način gušenja inflacije i normalizacije stanja.

U državi u kojoj se i cipele kupuju na rate povećanje kamate čak i za 0,5 % je finansijski problem u kućnom budžetu.

Građani su nezadovoljni.

“Svi smo zaduženi i država ne pitajući još nas zadužuje, mi to moramo vratiti, čak i ono nerođeno dijete je zaduženo.”

- Reklama -

“Vidite kakva je situacija još i dizat kamate znate li šta znači to za ljude.”

“Ja sam naravno zadužena kao i svi u ovoj zemlji.”

“Oni rade kako oni hoće, kako oni trebaju, naši političari ne brinu o tome i to je tako.”

“O tome nismo ni raspravljali nismo se ni snabdjeli potrebnim informacijama to pitajte savjet ministara i agenciju za bankarstvo.”, kaže Dušanka Majkić, delegatkinja Doma naroda BiH.

Iz Agencije za bankarstvo poručuju da razloga za paniku još uvijek nema. Promjene se dešavaju isključivo za ranije ugovorene kredite sa promjenjivom stopom. S druge strane, kamata za nove kredite, zaključno sa 30.06., na historijskom je minimumu.

“Ono u šta mi zaista vjerujemo je da će politike ECB biti odmjerene i da neće doći do dramatičnog daljeg povećanja, to će ostati vjerovatno u onim ranije prognoziranim okvirima 2-2-2, jer je i dalje ciljna stopa inflacije 2, da bi se ona postigla kamatne stope ne mogu rasti daleko više od dva. Očekuju se one mjere da se održi privredni raast na nivou eurozone.”, kaže Admir Lukić, Agencija za bankarstvo FBiH.

Tok inflacije je teško prognozirati s obzirom na okolnosti i uslove koji nas čekaju ove zime.

“Ovo je jedna situacija na makro ekonomskom planu kakvu ekonomisti do sada nikada nisu vidjeli. Molim vas građani shvatite, da ukoliko kamatne stope rastu u Evropi u Americi u razvijenom svijetu, a rastu i još će rasti, one će rasti i u BiH. Tu nema dvojbe.” ističe Sanel Halibegović,ekonomski stručnjak.

Jedina mjera o kojoj građani sa varijabilnom kamatom moraju što prije razmisliti je reprogram i fiksiranje stope, poručuje ekonomski stručnjak Halilbegović jer neprevdiva, globalna ekonomska kriza može potrajati godinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular