Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeMAJKA I DIJETEBebe koje dulje doje pokazuju bolje intelektualne sposobnosti kao tinejdžeri

Bebe koje dulje doje pokazuju bolje intelektualne sposobnosti kao tinejdžeri

- Reklama -


Istraživanje provedeno na više od 7800 britanske djece proučavalo je djecu koja su se hranila majčinim mlijekom manje od dva mjeseca, od dva do četiri mjeseca, od četiri do šest mjeseci ili više od godinu dana.

Istraživači su otkrili da su ona djeca koji su najdulje dojila (dulje od godine dana), pokazala najbolje rezultate u testovima vokabulara u dobi od 14 godina u usporedbi s djecom koja nisu bila dojena, piše Index.

Istraživanje su proveli stručnjaci sa sveučilišta Oxford, a zaključili su da su razlike u rezultatima podrazumijevale i tri boda niže na testu kvocijenta inteligencije kod nedojene djece.

- Reklama -

Dojenje se povezivalo s diskretnim povećanjem inteligencije kod djece čak i kada su u obzir uzeti čimbenici kao što su inteligencija njihove majke i njihove socioekonomske okolnosti.

Dr. Reneé Pereyra-Elías, koja je vodila studiju, rekla je: “Ovi rezultati bi mogli izazvati zabrinutost kod žena koje nisu dojile ili nisu mogle dojiti. Stoga je važno da se ženama koje žele dojiti pruži podrška u tome.”

Majčino mlijeko sadrži višestruko nezasićene masne kiseline i hranjive tvari poput željeza koje pomažu u razvoju dječjeg mozga. Stručnjaci kažu da dojenje također pomaže da djeca razviju manje infekcija i bolesti, kako piše The Daily Mail.

Studija je objavljena u časopisu Plos ONE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular