Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEBelgija: Recikliranje ljudske kose radi zaštite okoliša

Belgija: Recikliranje ljudske kose radi zaštite okoliša

- Reklama -


Frizeri širom Belgije skupljaju ošišanu kosu svojih mušterija, te je zatim predaju nevladinoj organizaciji koja je reciklira kako bi se zaštitila životna sredina, javlja Reuters.

U sklopu projekta “Hair Recycle” se kosa koja je prikupljena pretvara u prostirke koje se mogu koristiti za apsorpciju ulja i drugih ugkljikovodika koji zagađuju okolinu, ili se mogu napraviti u biokompozitne vrećice.

Suosnivač projekta Patrick Janssen objasnio je za Reuters da jedan kilogram kose može apsorbirati 7-8 litara ulja i sličnih supstanci, te da se prostirke mogu staviti u odvode kako bi upile zagađenje u vodi prije nego što ono stigne do rijeke.

- Reklama -

Naši proizvodi su još etičniji u tome što se proizvode lokalno… ne uvoze se s druge strane planete. Oni su ovdje napravljeni da bi se odgovorilo na lokalne probleme”, rekao je on za Reuters.

Na web stranici projekta je navedeno da kosa ima moćna svojstva, te da jedna dlaka može izdržati do 10 miliona puta više od svoje vlastite težine, a osim što upija masnoće i ugljovodonike, topiva je u vodi i vrlo elastična zbog keratinskih vlakana.

Isabelle Voulkidis, menadžerica salona Helyode u Briselu, jedna je od mnogobrojnih frizera širom zemlje koji plaćaju malu naknadu projektu kako bi prikupio ošišanu kosu.

Ono što me lično motiviše je to što smatram da je šteta što se kosa danas samo baca u kantu za otpatke, kada znam da se s njom može toliko toga uraditi”, rekla je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular