Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEBesplatna kontracepcija za mlađe od 26 u Francuskoj

Besplatna kontracepcija za mlađe od 26 u Francuskoj

- Reklama -


Besplatni kondomi sada su dostupni mlađima od 26 godina u francuskim apotekama u sklopu kampanje koju je francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao “malom revolucijom u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti”.

Nova zdravstvena strategija, čiji je cilj suzbijanje širenja spolno prenosivih bolesti među mladima u Francuskoj, stupila je na snagu na Novu godinu, a Macron ju je najavio mjesec ranije. U početku je bio namijenjena onima od 18 do 25 godina, ali je kasnije proširena na maloljetnike.

Hitna kontracepcija također će od 1. januara biti besplatno dostupna svim ženama bez recepta, kako je prenio glasnogovornik vlade Olivier Veran u ponedjeljak.

- Reklama -

Od 1. januara 2022. Francuskinje mlađe od 26 godina već su imale pristup besplatnoj kontracepciji. To je uključivalo konsultacije s doktorima i medicinskim osobljem, kao i medicinske postupke povezane s njihovim odabranim kontraceptivom.

Najnovije mjere dolaze nakon što su zdravstvene vlasti procijenile da je stopa spolno prenosivih bolesti u Francuskoj porasla za oko 30 posto u 2020. i 2021., prenosi agencija Reuters.

“To je mala revolucija u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti. Bitno je da se naši mladi ljudi zaštite tokom spolnog odnosa”, rekao je Macron u decembru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular