Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomePOČETNABh. umjetnici za ovogodišnji SFF odabrali domaće i regionalne modne dizajnere

Bh. umjetnici za ovogodišnji SFF odabrali domaće i regionalne modne dizajnere

- Reklama -


Ovogodišnji Sarajevo Film Festival obilovao je glamuroznim izdanjima na crvenom tepihu. Modne kreacije domaćih i regionalnih dizajnera bile su izbor bosanskohercegovačkih umjetnika. Mnogi od njih oduševili su publiku, koja je ipak, najvišu ocjenu dala filmskim projekcijama.

I ove godine projekcije najboljih filmova i smotra najglamuroznijih izdanja..

Dani pripreme potrebni su kako bi, u nekoliko minuta, koliko traje šetnja crvenim tepihom, umjetnici zablistali i privukli pažnju prisutnih. Tokom pet večeri festivala, publika je mogla vidjeti nesvakidašnje svečane kreacije od kojih zastaje dah. Modnu zadaću zadale su glumica Tatjana Šojić i manekenka Sarah Čerkez, kaže stilistica Gordana Gaša Miladinović.

“Meni je prekrasno izgleda Sarah Čerkez. Ona uvijek izgleda kao neki stari holivudski glam i neki klasični red carpet look. Možda mi je Tatjana Šojić bila najbolja, možda jer nju nisam dugo vidjela na Red Carpetu”, navela je stilistica Gordana Gaša Miladinović.

- Reklama -

Iako modna izdanja poznatih idu u korak sa filmskim ostvarenjima, publika ipak prednost daje filmovima.

“Kako su filmovi sve bolji, i kako je veća i veća ponuda, tako i su i oni glamurozni”, “Uvijek je taj Red Carpet zaštitni znak Sarajeva i to se meni jako sviđa. Grad može vidjeti sve te glumce, vide ih na crvenom tepihu, a kasnije na ćevapima”, “Ja volim dobre poruke sa crvenog tepiha. Kao dio ekipe ukrajinskog filma, poslali smo snažnu poruku”, mišljenja su publike.

Skrivene ili ne, različite poruke se šalju modnim izdanjima. Ekipa ukrajinskog filma Klondike, pronijela je zastavu na crvenom tepihu i podsjetila na rat u njihovoj zemlji. Konkretna poruka, kaže modni dizajner Haad.

“Konkretno iskomunicirana poruka, gdje su oni htjeli skinuti pažnju na sebe na zemlju iz koje dolaze. Marketing je vrlo bitna stvar. Glumci moraju poslati marketing i publici, struci, režiserima, kasting direktorima, da postoje, da su tu”, naveo je modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad.

Ni šestog dana Sarajevo Film Festivala ne izostaju glamurozna izdanja, a ni dobri festivalski sadržaji.

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, Jesse Eisenberg, održao je predavanje u Bosanskom kulturnom centru. Održana je i Kafa sa glumcem Albanom Ukajem. No, tu nije kraj festivalskim sadržajima.

“Imamo debitantski film iz Mađarske ‘Six weeks’, također nominovan za nagradu za rodnu ravnopravnost. Zatim film Vizura leptira, Makyma Nakonechnyia, reditelja iz Ukrajine, koji je imao svoju premijeru u Cannesu”, kazala je selektotica na SFF-u Asja Krsmanović.

A sinoć, pod zvijezdama je prikazana i specijalna projekcija filma “Svjetla Sarajeva”. Priča o bendu Zabranjeno pušenje i 50 godina postojanja dvorane Skenderija izazvala je odlične reakcije publike.

“Od svjetske premijere, i od te neke male instalacije koju smo tada napravili sa svjetlosnim štapićima da osvijetlimo bivše, tamne sarajevske noći, do jedne poruke – svi smo mi svjetla Sarajeva fantastično, pa čak i sinoć na specijalnoj projekciji uz ekskluzivni unplugged koncert Zabranjenog pušenja”, naveo je režiser filma “Svjetla Sarajeva” Srđan Perkić.

Svjetla Sarajevo Film Festivala gase se 19. augusta. Do tada, hiljade turista, regionalni i svjetski umjetnici, oživjet će i uljepšati ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular