Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEBiH će biti neizbježna tema tokom Erdoganove posjete Hrvatskoj

BiH će biti neizbježna tema tokom Erdoganove posjete Hrvatskoj

- Reklama -


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u Zagreb kako bi pridonio jačanju gospodarskih odnosa Hrvatske i Turske i otvorio novi islamski centar s džamijom u Sisku, ali za očekivati je da će pitanje izbornog zakona u BiH dominirati u razgovorima s hrvatskim državnim vrhom.

Erdogan se u utorak u Sarajevu usprotivio intervenciji visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u izborni zakon, što traže Hrvati kako bi se spriječilo da ih Bošnjaci opet preglasavaju na općim izborima koji će se u toj zemlji održati početkom listopada.

Erdogan: Ne trebamo imati intervenciju visokog predstavnika

“Odluke oko izbornog zakona donose ova trojica lidera. Ovdje ne trebamo imati intervenciju visokog predstavnika”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sarajevu s trojicom članova bosanskohercegovačkog predsjedništva.

- Reklama -

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković nekoliko su puta pozvali Schmidta na suprotno, da iskoristi svoje bonske ovlasti i Hrvatima zajamči ravnopravnost u izbornom procesu.

Erdogan će danas u Zagrebu razgovarati s obojicom. S Milanovićem će održati zajedničku tiskovnu konferenciju na Pantovčaku, a o susretu s Plenkovićem Banski će dvori izvijestiti priopćenjem.

Danas se u Sisku otvara džamija

Turski će predsjednik zajedno s hrvatskim otići i u Sisak gdje će sudjelovati na otvorenju novog islamskog centra i džamije u tom gradu, što sisački imam Alem Crnkić naziva ostvarenjem višegeneracijskog sna tamošnjih muslimana.

Novi Islamski centar prostire se na oko 2600 metara kvadratnih, te je treći takav centar u Hrvatskoj, nakon zagrebačkog i riječkog. Posebnost sisačke džamije je njena energetska održivost, pa ju se i naziva prvom ekodžamijom u ovom dijelu Europe. Na molitveni prostor odnosi se petina kompleksa, a ostatak, oko dvije tisuće kvadrata, namijenjen je svima.

“Da su muslimani htjeli graditi ovaj objekt za sebe, izgradili bi samo džamiju. Dobrodošli su nam svi ljudi otvorenog uma, srca i duše, bez obzira na vjersko opredjeljenje, svi koji su otvoreni da upoznaju i spoznaju druge”, rekao je Crnkić.

Dvojica se predsjednika potom ponovo vraćaju u Zagreb kako bi sudjelovali na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu. Svoj dolazak potvrdilo je 75 turskih gospodarstvenika, dok se s hrvatske strane očekuje dolazak čak 160 gospodarstvenika. Na gospodarskom formu bit će predstavnici građevinskog sektora, energetike, turizma, prerađivačke industrije, farmaceutske industrije, poljoprivrede, financijskog sektora i drugih gospodarskih grana.

Strogo osiguranje

Erdoganov posjet Hrvatskoj prate iznimne mjere sigurnosti. Uz trasu kojom će se kretati turski predsjednik već se danima ne može parkirati, a MUP je danas uveo posebnu regulaciju prometa i zamolio građane da budu strpljivi. Strpljivi će morati biti i novinari jer se zbog strogog osiguranja na događanjima na kojima će biti Erdogan moraju pojaviti satima prije.

Turski predsjednik u Hrvatskoj je posljednji put bio 2016., na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj. Na Pantovčaku, tada u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović, rado su isticali da ne postoji bolje integrirana manjina u Europi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular