Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeVIJESTIBiH dobila još jedan generalni konzulat, čime se jača međunarodna pozicija BiH

BiH dobila još jedan generalni konzulat, čime se jača međunarodna pozicija BiH

- Reklama -


BiH dobila je novi konzulat, objavila je na svojoj Facebook stranici Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković zajedno sa Zlatkom Komadinom, županom Primorsko-goranske županije i zamjenikom gradonačelnika Goranom Palčevskim otvorila je danas Generalni konzulat BiH u Rijeci.

Svečanom otvorenju su prisustvali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, predstavnici lokalnih vlasti, diplomatskog kora, civilnog života iz Rijeke i vjerskih zajednica te brojni građani BiH koji žive u ovom dijelu Hrvatske.

- Reklama -

– Danas u Rijeci s ponosom otvaramo osmi generalni konzulat Bosne i Hercegovine i ukupno 58. diplomatsko – konzularno predstavništvo naše države u svijetu. Nakon prošlosedmične svečanosti u Novom Pazaru, u Republici Srbiji, kada smo otvorili Generalni konzulat, današnjim svečanim činom u susjednoj Republici Hrvatskoj, nastavljamo širenje i jačanje diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine. U toku su aktivnosti na otvaranju još nekoliko ambasada, čime želimo ojačati poziciju Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni, ali i osnažiti bilateralne odnose sa prijateljskim zemljama, poručila je ministrica Turković u obraćanju brojnim zvanicama.

Ministrica je istakla da Bosna i Hercegovina otvaranjem novih DKP-a šalje poruku da želi graditi čvrste i stabilne odnose sa susjednim zemljama, na bazi uzajamnog poštovanja, uvažavanja i razumijevanja.

– Jedna od tih zemalja je i Hrvatska, s kojom Bosna i Hercegovina dijeli ubjedljivo najdužu državnu granicu. Dijelimo i duboke i kompleksne veze u mnogim oblastima. Hrvatska je jedan od vodećih vanjskotrgovinskih partnera i investitora u Bosni i Hercegovini, a hrvatski turisti su, po broju posjeta, jedni od vodećih u našoj zemlji. Uvjerena sam da ćemo otvorena pitanja više riješavati bilateralnim sastancima nego putem medija. Bosna i Hercegovina je, uz puno poštivanje njenih institucija, opredjeljena za jačanje odnosa sa Hrvatskom, a što potvrđujemo i današnjim otvaranjem Generalnog konzulata u Rijeci. Neka ovaj svečani dan bude dodatni impuls u unapređenju sveukupne saradnje naše dvije države, dodala je ministrica Turković.

Generalni konzulat u Rijeci će pokrivati sedam županija, od Dubrovnika do Istre i biti od velike pomoći državljanima Bosne i Hercegovine, ali i svima drugima koji će se moći obratiti za pomoć u ovom konzulatu.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular