Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeOSTALI SPORTOVIBiH učesnica na Svjetskom i Evropskom prvenstvu u eSportovima

BiH učesnica na Svjetskom i Evropskom prvenstvu u eSportovima

- Reklama -


Aldin Hamidović iz Tuzle prvak je prvenstva Bosne i Hercegovine u e-nogometu, a sada je pred njim nastup na Europskom esport prvenstvu pod organizacijom Europske esport Federacije (EEF) koje se održava od 6. do 10. septembra u Podgorici u Crnoj Gori.

Ovaj bh. predstavnik također ima pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u mjestu Bali u Indoneziji u novembru, čiji je ukupni nagradni fond 500.000 dolara, kazao je Feni predsjednik Esport asocijacije u BiH Ante Šaravanja.

Istaknuo je kako je Esport trenutno najbrži rastući sport na svijetu.

- Reklama -

“U 2021. godini kroz esport je prošlo više od 1,1 milijarde dolara s preko 500 milijuna entuzijasta koji prate esport događaje. Što se tiče globalne gaming scene u 2021. godini gaming je ostvario promet od 180 milijardi dolara”,  dodao je Šaravanja.

Međunarodni olimpijski komitet poslao je dopis svim olimpijskim komitetima diljem svijeta da do 2025. godine uključe esport asocijacije u svoja natjecanja što je, napominje Šaravanja, najbolji pokazatelj razvoja ovoga sporta.

“Samim time Esport asocijacija u Bosni i Hercegovini izlazi i na državnu razinu te postaje i olimpijski sport”, ističe on.

Šaravanja pojašnjava kako je Esport asocijacija u Bosni i Hercegovini punopravna članica svjetskih esport federacija IESF i GEF koje svake godine organiziraju svjetska prvenstva, te punopravna članica i eurospke esport federacije EEF koja također svake godine organuje evropsko prvenstvo.

“Svake godine organiziramo i državna prvenstva Bosne i Hercegovine, a pobjednici nas predstavljaju na evrposkim i svjetskim prvenstvima. Osnivači smo i ADRIA federacije koja ujedinjuje sve federacije s područja Balkana te uskoro očekujemo i uključenje u olimpijski odbor”, podvukao je on.

Kaže kako je cilj pružiti priliku svim gamerima, ali i onima koji to žele postati, da unaprijede svoje vještine, te im kroz razne esport događaje dati priliku da se okušaju na međunarodnim natjecanjima.

“Naša misija je povezivanje državnih institucija, organizacija i sponzora u jednu cjelinu koja će kroz uzajamnu suradnju pomoći razvoju esporta na ovim prostorima”, zaključio je Šaravanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular