Inflacija u BiH u sedmom mjesecu iznosila je 16,7%, podaci su državne Agencije za statistiku. Statistika koja očito nije zabrinula nadležne. Jer oni inflaciju ne osjete. U fokusu sada je predizbornu kampanju, u kojoj o inflaciji niko ne priča. Tu su samo obećanja. Od kojih penzioneri, ili oni sa minimalnom platom, neće preživjeti.

Susjedne zemlje ograničavaju cijene struje, plina i osnovnih životnih namirnica. Pa tako u Hrvatskoj cijena ulja npr. više neće biti 20 kuna ili 5 maraka i 20 feninga, već 16 kuna, odnosno jednu marku niža. Brašno će biti za 33% jeftinije. U BiH inicijative za takve mjere su odbijene.

Mjesečni troškovi za jednu osobu u BiH, prema pojedinim podacima, iznose 890 maraka. Za jednog bh. penzionera, sa penzijom od 425 maraka, mjesec postaje nemoguće preživjeti.

Mala kupovna moć građana, samim time i manja potražnja, kažu stručnjaci, moglo bi u narednom periodu usloviti niže cijene.

“Obzirom koliko su građani i privreda već iscrpljeni visokim cijenama i koliki je njihov nivo danas mislim da zaista nema puno prostora za dalja poskupljenja jer jednostavno tražnja bi mogla doseći nulu ili apsolutni minimun i onda je jednostavno neodrživo pokušavati prodavati prodati robu po neprihvatljivo visokim cijenama”, pojasnio nam je ekonomski stručnjak Igor Gavran.

Mišljenje smo zatražili i od ekonomiste Zorana Pavlovića.

“Ako se sjetimo da je 25kg brašna koštalo tek nešto preko 20 maraka pa otišlo na 40, sad se već može kupiti za 28. Bijeda građana BiH će učiniti da se određena smanjivanja ili snižavanja cijena pojave jer jednostavno nećete ostati na tržištu sa svojom robom”, naveo je ovaj stručnjak.

Opširnije u priči Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime