Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomePOČETNABili smo u rodnom mjestu Hipokrata i na mezarju sina Ibrahim-paše (FOTO)

Bili smo u rodnom mjestu Hipokrata i na mezarju sina Ibrahim-paše (FOTO)

- Reklama -


Otok Kos u Grčkoj sadrži mnoštvo znamenitosti, a svakako jedna od najatraktivnijih je da je ovdje rođen otac medicine Hipokrat.

Osim navedenog treba istaći da se ovaj otok nalazi samo pola sata udaljen od Bodruma u Turskoj i zapravo ovo je samo jedan od međunarodnih političkih prijepora na relaciji Atina-Ankara koji ni nakon sto godina nikad nisu završeni. U samom Kosu je zapravo izuzetno vidljiva mješavina svih historijskih dešavanja, od antike do višestoljetne Osmanske vlasti.

Znamenitosti na Kosu

U samom gradu se nalazi zamak Neracija u kojem se, između ostalog, nalaze i ostaci jedne džamije i mezar Hadži Osman-paše, sina Hadži Ibrahim-paše.

- Reklama -

Baš kao i u Bodrumu ovdje se mogu vidjeti bijele kuće sa plavim prozorima i karakteristično plavo oko.

Interesantno je spomenuti da mnogi posjetioci i građani uživaju vozeći bicike i osvježavaju se na mnogim lijepo uređenim plažama.

Cijene hrane i pića u restoranima

U mnogim restoranima i barovima kako duž centralnog dijela otoka, ali i na plažama možete jesti i piti ali za bosanskohercegovačke uslove skupljim cijenama.

Kafu ćete platiti 2,5 eura, za koktele trebate izdvojiti od šest eura i više dok ukoliko želite nešto pojesti za to trebate platiti od sedam eura minimalno za hamburger pa do 10 eura za pizze.

Na kraju treba napomenuti da za povratnu trajektnu kartu od Bodruma do Kosa trebate izdvojit minimalno 26 eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular