Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEBiologija altruizma: Kako činjenje dobrih djela utiče na ljudsko tijelo

Biologija altruizma: Kako činjenje dobrih djela utiče na ljudsko tijelo

- Reklama -


U posljednjih nekoliko godina, naučnici su proučavali činjenje dobrih djela i njihovih učinaka na ljudsko tijelo. U brojnim istraživanjima je zaključeno da altruizam, želja da nesebično pomažemo drugima, utiče na naše zdravlje, pa čak i na dužinu života.

“Ljudska priroda” je tema filozofskih rasprava već hiljadama godina, a uz pomoć moderne tehnologije i nauke, napokon smo počeli otključavati ove misterije. U ranim fazama studija, naučnici su uspjeli zaključiti jednu činjenicu: naš mozak je fizički podešen da pomaže drugima.

Skeniranjem mozga možemo lako uočiti da razmišljanje o tuđim problemima aktivira iste dijelove mozga koji se aktiviraju kada razmišljamo i o svojim, dok saosjećanje aktivira dijelove odgovorne za osjećaje zadovoljstva.

- Reklama -

Dobro se dobrim vraća – doslovno

Istraživanja pokazuju da nam djelovanje u ime drugih ljudi pomaže da se i sami osjećamo ugodnije. Ali tu priča ne završava. Ovakvo ponašanje utiče na nas i fizički, a sve veći broj naučnika vjeruje da činjenje dobrih djela pozitivno utiče na naše zdravlje. Takođe, neke studije su čak zaključile i da nam altruizam pomaže da živimo duže.

Veza alturizma i stresa je otkrivena sasvim slučajno 1956. godine, kada je tim istraživača sa sveučilišta Cornell proveo istraživanje sa 427 udatih žena s djecom. Oni su očekivali da će žene sa više djece biti pod većim stresom, te zbog toga i imati kraći životni vijek. Iznenađujuće, istraživači su otkrili da broj djece, obrazovanje, klasa i radni status nisu uticali na dugovječnost. U istoj studiji, koja je trajala 30 godina, sasvim slučajno je otkriveno da je 52% žena koje nisu nikada volontirale na kraju obolilo od neke teže bolesti, za razliku od 32% žena koje su redovno volontirale.

Ovo otkriće je zainteresovalo naučnike, pa su nakon toga proveli još nekoliko studija. Jedna je zaključila da redovno činjenje dobrih dijela smanjuje rizik od prerane smrti za 44%, što je bolji učinak od redovnog vježbanja. Druga studija, provedena 1990-ih, ispitala je lične eseje časnih sestara iz 1930-tih. Istraživači su otkrili da su časne sestre koje su iskazale najviše pozitivnih emocija živjele oko 10 godina duže od onih koje su izrazile manje takvih emocija.

Mnoge su studije pokazale da alturizam značajno smanjuje nivo stresa, glavnog uzročnika većine bolesti, a samim tim, da značajno mijenja našu fiziologiju. Kod testnih subjekata koji su samo gledali video koji je prikazivao činjenje dobrih djela zabilježeni su privremeni skokovi razine hemikalija koje jačaju imunitet. Kod žena koje su komšije smatrale dobrim osobama, jer vole pomagati drugima, pronađen je povišen nivo oksitocina, hormona “vezivanja” koji nam pomaže da se osjećamo dobro.

Vezu oksitocina i dobrih djela je potvrdila još jedna nedavna studija. “Oksitocin je odgovor na stres. Kada je osoba altruistična i kada dotiče ljude u pozitivnom smislu, pomažući im u nevolji, razina oksitocina ide prema gore, što znači da ​​stres ide prema dolje”, zaključio je Gregory L. Fricchione, profesor psihijatrije na Harvardu.

Brojne studije provedene u različitim vremenskim periodima i državama su zaključile jednu zajedničku stvar: altruistične emocije stvaraju fiziološke reakcije u tijelu tako što povećavaju nivo hormona oksitocina, zbog kojeg se osjećamo dobro, smanjuju nivo stresa i poboljšavaju imunitet. Altruizam u nama izaziva hemijsku reakciju sličnu onoj koju izaziva i istinska ljubav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular