Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEBivši komandant Kfora: Priština samoinicijativno slala specijalce na sjever

Bivši komandant Kfora: Priština samoinicijativno slala specijalce na sjever

- Reklama -


Donedavni komandant KFOR-a, mađarski general Ferenc Kajari izjavio je da za vrijeme obavljanja dužnosti prvog čovjeka međunarodne vojne misije na Kosovu imao problema s vlastima iz Prištine koje su samovoljno slale specijalne policijske jedinice na sjever Kosova.

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, nakon što je u oktobru okončao svoj boravak na Kosovu, Kajari se vratio u Mađarsku gdje je preuzeo dužnost prvog obavještajca oružanih snaga svoje zemlje i u intervjuu za armijsko glasilo rekao da je pokušavao da ubjedi Prištinu da ne šalje specijalnu policiju na sjever.

On je pohvalio saradnju sa Vojskom Srbije i objelodanio zajedničku akciju razbijanja kriminalne organizacije koja je držala mrežu ilegalnih kockarnica.

- Reklama -

Kajari je rekao da Vlade u Prištini nisu bile stabilne, ali da je 2021. godine pokret Samoopredeljenje dobio većinu i da je jedna od glavnih tačaka bila pokazivanje suvereniteta pred glasačkim tijelom i spoljnim svijetom.

„To je septembra 2021. rezultiralo uvođenjem reciprociteta na registarske tablice koje su uzrokovale višesedmične napetosti. Kosovski Srbi zatvorili su više puteva koji vode ka graničnim prelazima i time efektivno zarobile specijalne snage kosovske policije stacionirane na tom prostoru. Sve to je ukazivalo na promjenu bezbjednosne situacije. Tada je prvi put poslije više godina KFOR morao da interveniše kako bi razriješio situaciju i razmjestio snage u spornim oblastima“, rekao je Kajari.

Kajari je preuzeo dužnost komandanta KFOR-a 15. oktobra 2021, dva dana nakon što je kosovska policija izvela akciju protiv organizovanog kriminala u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Meta je bila grupa krijumčara, tvrdi Kajari, ali je pojava policije dovela do uličnih sukoba kosovske policije i kosovskih Srba i upotrebe oružja.

„U tim sukobima prvi put poslije više godina povrijeđen je jedan mještanin Srbin. Želeio sam da spriječim eskalaciju ovakve izmenjene situacije kada sam preuzeo komandnu dužnost“, naveo je Kajari i dodao da je zato pokušao da ubjedi kosovske vlasti i premijera Aljbina Kurtija da ne koriste policijske snage na način koji može da dovede do sličnih sukoba kao u Kosovskoj Mitrovici.

Kajari je rekao da je predložio da bude neka vrsta posrednika između vrha kosovske policije i čelnih ljudi lokalnih vlasti i da je, poslije puno neslaganja i tvrdih stavova kosovske Vlade, situacija konsolidovana, što je rezultiralo sa više uspješnih akcija na sjeveru protiv narko dilera, uzgajivača droge i ilegalnih pogona za rudarenje kriptovaluta.

Kao najuspješniju od svih akcija, Kajari je naveo onu izvedenu u decembru protiv ilegalnih kockarnica duž administrativne linije. On tvrdi da su te aktivnosti koordinirane sa Generalštabom Vojske Srbije i uz pristanak vojske, a KFOR je eliminisao tu kriminalnu organizaciju.

Mađarski general je rekao da je izbijanje rata u Ukrajini dovelo do većeg prisustva kosovske policije u sjevernim opštinama i povećanja tenzija i da je Kurti, poslije 24. februara, pozvao komandanta KFOR-a na razgovor o bezbjednosnoj situaciji.

„Posljedice rata mogle su se osjetiti u čitavog regionu, pogotovo u domenu javne riječi. Zato sam u martu više puta zamolio predstavnike prištinskih vlasti da promjene način obraćanja jer ne pomaže u očuvanju bezbjednosne situacije i podstiče tenzije među stanovništvom“, rekao je on.

Poslije završetka mandata Kajari je ocenio da nema osjećaj da je zadatak potpuno izvršen i dodao da je tako bilo i kod svih dosadašnjih komandanata KFOR-a.

„Ova misija je prisutna na Kosovu već 23 godine. To znači da se ništa ne može završiti ili riješiti u jednoj godini, ali to nije ni bio cilj. Postoji, dakle, dvostruki osjećaj – pored komandne dužnosti predao sam i dugogodišnje poteškoće“, rekao je on.

Kajarija je na dužnosti komandanta KFOR-a zamijenio italijanski general Mikele Ristuća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular