Sunday, December 4, 2022
HomeGLOBUSBivši ruski zastupnik tvrdi da su kćer Putinovog gurua ubili ruski partizani

Bivši ruski zastupnik tvrdi da su kćer Putinovog gurua ubili ruski partizani

- Reklama -


Bivši ruski zastupnik tvrdi da su za ubistvo Darije Dugine, kćerke ruskog ideologa, utjecajnog nacionaliste i filozofa Aleksandra Dugina odgovorni ruski partizani.

Ilja Ponomarev je, govoreći iz Kijeva, naveo da ju je ubila grupa Nacionalne republikanske armije, piše The Guardian.

Podsjetimo, Darija Dugina, kći Aleksandra Dugina, ubijena je jučer navečer nakon što je eksplozivna naprava raznijela njeno auto Toyotu Land Cruiser. Rusko ministarstvo vanjskih poslova nagađa da iza napada možda stoji Ukrajina, što Kijev odlučno negira.

- Reklama -

Rusija vjeruje kako je prava meta bio sam Dugin, filozof s velikim utjecajem na Kremlj koji je još 2008. najavljivao potencijalnu invaziju na Ukrajinu, jer je on trebao biti za volanom.

Inače je Aleksandar Dugin krajnje desni ruski pisac i ideolog, kojem se pripisuje da je bio arhitekt ili “duhovni vodič” ruske invazije na Ukrajinu.

Tvrdi se da ima značajan utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i često ga se opisuje kao “Putinov mozak”.

Nalazi istrage

Ruski istražitelji su pokrenuli istragu o ubistvu Dugine. Provest će forenzičku analizu da pokušaju otkriti šta se dogodilo. Istražno povjerenstvo za sada navodi kako izgleda da je zločin bio naručen i planiran, pišu RIA Novosti.

Povjerenstvo navodi da je 20. augusta, oko 21:00 sat, u blizini sela Bolšije Vjazemi, okrug Odincovo, u Toyoti Land Cruiseru eksplodirala eksplozivna naprava, nakon čega se SUV zapalio.

“Trenutno je utvrđeno da je eksplozivna naprava bila podmetnuta ispod dna automobila s vozačeve strane. Darija Dugina, koja je upravljala vozilom, preminula je na mjestu događaja”, saopćilo je povjerenstvo.

Ubijena kćerka ruskog ideologa poznatog kao “Putinov mozak”

Stručnjak za eksplozivna sredstva pregledao je izgorjeli automobil, a istražitelji su uzeli na analizu snimke s kamere na vozilu.

Ovaj incident se, prema dijelu članka 105. ruskog kaznenog zakona, tretira kao “ubistvo počinjeno na način opasan za javnost”.

“Rusija stoji iza ovoga jer je od Dugina htjela napraviti mučenika”

Ubistvo kćeri ultranacionalističkog ruskog ideologa komentarisao je za Sky News viši saradnik na britanskom institutu Royal United Services Mark Galeotti.

“Da, može se s jedne strane reći da Ukrajinci imaju najviše razloga da preziru Dugina, koji je navijao za rat. Ali, s druge strane, ovo nije mali podvig. Treba biti sposoban izvesti ovakvo ubistvo u srcu Rusije, koja je, na kraju krajeva, sigurnosna država, a zatim izvući iz zemlje sve koji su u to bili uključeni i ne ostaviti nikakve tragove”, kazao je Galeotti.

“Sumnjam da bi se Ukrajina odlučila baš za Dugina, ako će već izvršiti atentat u Moskvi. Zato ima toliko drugih teorija o tome da iza ovoga stoji Rusija jer je od Dugina htjela napraviti mučenika ili nešto slično”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: