Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEBivši srbijanski ambasador: Nadam se da NATO neće primijeniti član 5

Bivši srbijanski ambasador: Nadam se da NATO neće primijeniti član 5

- Reklama -


Nekadašnji ambasador Srbije u Bjelorusiji Srećko Đukić kaže za N1, povodom raketa koje su večeras pale na teritoriju Poljske i usmrtile dvije osobe, da će se u dogledno vrijeme utvrditi čija je raketa, odakle je doletjela, pod kojim uglom je pala, kao i da su pretpostavke da su u pitanju stare krstareće rakete iz doba Sovjetskog Saveza. Tvrdi da nema sumnje da će uslijediti reakcija, “teško je predvidjeti kakva i koliko će žestoka bila”, jer se radi o članici NATO-a. Nada se da NATO neće primijeniti član 5 koji kaže da je napad na jednu članicu alijanse napad na cijelu alijansu. “Nadam se da će razum NATO prevagnuti i da će se suzdražati od toga”.

„Iz 70 i više godine duge historije Moskve i NATO-a, ovo je prvi slučaj da dvije rakete iz Moskve padaju na teritoriju jedne članice NATO-a, to je ozbiljna provokacija koja mora dobiti adekvatan odgovor“, kazao je Đukić u Dnevniku N1.

Dodaje da „NATO ima širok spektar mogućnosti kako da odgovori, a ono što je sigurno da će rat u Ukrajini poprimiti potpuno novi obrt i novu eskalaciju i da će se nekim stvarima koje su do sada zapinjale oko snabdijevanja Ukrajine oružjem sa Zapada, naročito što se tiče aviona F 16 i raketa dometa 300 i više kilometara ovime biti otvoren put“.

- Reklama -

Na pitanje, kako se također spekuliše, da bi ovo mogli biti ukrajinski projektili, što tvrdi i Rusija koja je navela da ništa nema sa udarom na Poljsku, Đukić ocjenjuje da je „Rusija svoje povjerenje ne jednom prokockala, i vrlo je teško vjerovati još od onog obaranja aviona iznad Donjecka prije osam godina, i tada je to demantovano, a danas se tačno zna i ko je dao komandu i koja raketa je bila“.

Podsjeća i da su do 24. februara, kada je počela invazija na Ukrajinu, najviši ruski zvaničnici tvrdili da “nemaju čak ni plan napada za Ukrajinu, a kamoli da namjeravaju da ratuju“.

„Tu rusku tvrdnju moramo uzeti sa krajnjom sumnjom i pustiti da to utvrde neke druge zemlje i stručnjaci“, naveo je on.

Povodom današnjeg bombardovanja Ukrajine, prevashodno infrastrukture, poslije čega je, prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog 10 miliona ljudi bez struje, Đukić kaže da su Putin i njegovi propagandisti „obećali da će Ukrajince vratiti u kameno doba, današnje bombardovanje je taj pokušaj, ispalili su oko 100 raketa na ukrajinsku teritoriju, ali Ukrajinci su oborili 73 rakete“.

„Ovo je dalja eskalacija rata i ostvarivanje želje Moskve da Ukrajinu ostavi i bez struje, i bez vode, i bez grijanja, i bez gasa“, ocijenio je Đukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular