Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEBivši srpski glumac od danas zvanično episkop SPC-a

Bivši srpski glumac od danas zvanično episkop SPC-a

- Reklama -


Patrijarh srpski Porfirije u Hramu Svetog Save na Vračaru je svečanim činom hirotonije arhimandrita Ilariona (Lupulovića) i zvanično imenovao za Episkopa novobrdskog, vikara patrijarha srpskog.

Uručujući episkopu Ilarionu žezal – simbol arhijerejske službe, patrijarh Porfirije je poručio da kada crkva bira episkope onda tu nije riječ o običnom ljudskom izboru, već o „volji Božjoj da neko bude izabran za Episkopa“.

„Mi, braćo i sestre, znamo da je Crkva zajednica, ali isto tako, što je još važnije, znamo da to nije obična zajednica, nego je to zajednica okupljena oko episkopa, kao što smo čuli u ispovjedanju vjere, ali ne zato što je episkop divan čovjek, što je bolji od drugih, što je bezgriješan, nego zbog toga što je episkop ikona Hristova, što je on na mjestu i po obličju Hristovom“, rekao je između ostalog Porfirije.

- Reklama -

Kako je saopšteno iz SPC-a, u prvoj episkopskoj besjedi Ilarion je zahvalio svojoj porodici, precima, svojoj slavi Svetom Nikoli Čudotvorcu, prijateljima, učiteljima i Bogu.

Svetoj Liturgiji su prisustvovali srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministrica zdravlja Danica Grujić, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković, kao i glumci Voja Brajović, Tanja Bošković, Milica Mihajlović, Nenad Jezdić i Branislav Zeremski.

Vladika Ilarion je rođen kao Rastko Lupulović 1974. godine u Beogradu, završio je Fakultet dramskih umjetnosti i bio jedan od perspektivnijih glumaca mlađe generacije.

Zamonašio se 1998. godine dobivši monaško ime Ilarion.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular