Tuesday, June 6, 2023
spot_img
HomeGLOBUSBizarna izjava Lavrova: Rusija sprovodi miroljubivu politiku

Bizarna izjava Lavrova: Rusija sprovodi miroljubivu politiku

- Reklama -


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio je da poredak zasnovan na pravilima koji nameće Zapad predviđa rasističku podjelu svijeta na izuzetne i ostale, javlja danas Sputnjik.

“Rusija – najveća evroazijska i evro-pacifička sila, država-civilizacija – nastavlja da sprovodi miroljubivu spoljnu politiku, da promoviše pozitivnu, ujedinjujuću, globalnu i regionalnu agendu usmerenu ka budućnosti“, rekao je Lavrov u video obraćanju učesnicima Petog globalnog foruma mladih diplomata u Kazanju.

Kako je dodao, Rusija ostaje čvrsto privržena osnovnim principima međunarodne komunikacije sadržanim u Povelji UN-a, a prije svega principima suverene jednakosti država – i velikih i malih.

- Reklama -

“Mi smo dosljedni zagovornici poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti naroda, njihovog prava da sami određuju svoju sudbinu. Istovremeno, kategorički odbacujemo neokolonijalni ‘poredak zasnovan na pravilima’ koji nameće ‘kolektivni Zapad’ na čelu sa SAD-om. Taj poredak predviđa rasističku podjelu svijeta na grupu izuzetnih, koja apriori ima indulgenciju za svake akcije, i ostale zemlje koje su dužne da prate ‘zlatnu milijardu’ i da služe njenim interesima“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Konstatujući da su se u posljednjih četvrt vijeka na međunarodnoj areni dogodile „zaista tektonske promjene“, Lavrov je poručio da je “savremeni svijet objektivno multipolaran“ i da se ta geopolitička stvarnost ne može ignorisati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular