Monday, February 6, 2023
spot_img
HomeFUDBALBlatter otkrio ko je i za koliko novca naredio da se Mundijal...

Blatter otkrio ko je i za koliko novca naredio da se Mundijal igra u Kataru

- Reklama -


Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru počinje za 12 dana, a sada se oglasio Sepp Blatter, bivši predsjednik FIFA.

Švicarac koji ima 86 godina bio je prvi čovjek FIFA-e od 1998. do 2015. godine i pod njegovom ingerencijom Katar je dobio organizaciju Svjetskog prvenstva, sa kojom se i danas mnogi ne mire.

Blatter je u intervju za švicarske medije rekao:

- Reklama -

“Izbor Katara bio je velika greška. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da SAD dobije domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. To je trebalo da bude gest mira za te dve zemlje jer bi dobile priliku da jedna za drugom organizuju Svjetsko prvenstvo.

Sedam dana uoči kongresa 2010. godine došlo je do preokreta. Blatter je to ovako objasnio:

“Nazvao me Michel Platini i rekao da taj naš plan nećemo moći da izvedemo. Rekao mi je da je dobio poziv od francuskog predsjednika Sarkozyja koji je upravo završio sastanak sa prvim čovjekom Katara“, prisjetio se Blatter i nastavio:

“Sarkozy je tada rekao Platiniju da želi da dodijele Kataru domaćinstvo. Bio sam protiv, ali Platini me tada upitao što bih ja uradio da predsjednik nešto traži od mene. Rekao sam mu da nemam taj osjećaj jer mi u Švicarskoj nemamo predsjednika. Na kraju su četiri glasa koja je donio Platini presudila da Katar bude domaćin umjesto SAD-a. To je istina.

Blatter je onda poentirao:

“Naravno da je sve bilo zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrijednosti od skoro 15 milijardi dolara.“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular