Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeGLOBUSBodrum - ljepota antike uz povoljne cijene

Bodrum – ljepota antike uz povoljne cijene

- Reklama -


Bodrum – grad koji svojom ljepotom ostavlja bez daha naročito zbog antičkih spomenika koji su svjedok viševijekovnog postojanja ovog područja, ali i turbulentnih historijskih dešavanja. Ne treba zaboraviti da je ovo rodni grad oca historije Herodota.

Turska je zasigurno među top destinacijama koju bosanskohercegovački građani biraju za ljetni godišnji odmor. Jedan od gradova koji pohode naši sugrađani je i Bodrum.

Dvorac Svetog Petra

Dvorac je najatraktivnija destinacija za posjetiti u Bodrumu. Na njoj se pruža fenomenalan, očaravajući pogled na grad sa raznih kula od engleske, španske, italijanske, njemačke. Unutar zidina dvorca nalazi se i džamija odnosno nekadašnja kapela o kojoj je pisao i čuveni Evlija Čelebija, kazavši da se radi o Sulemanijevoj džamiji. Sve do 1997. godine ova džamija nije imala minaret.

- Reklama -

U samom dvorcu nalazi se i mnoštvo antičkih eksponata, posuđa, oružja, ostataka, svega onog iz tog perioda što svjedoči o historijskom značaju ovog mjesta.

Svjetsko čudo kojeg više nema

U Bodrumu se nalazi jedno od sedam svjetskih čuda, Mauzolej. Zapravo, od njega su ostali samo ostaci i slike kako je nekada izgledao.

Ostale lijepote Bodruma

Od Mauzoleja do prelijepe obale pune brodova što neodoljivo podsjeća na francuski Sanit Tropez možete sići niz Saray sokak. Također, bijele kuće sa plavim prozorima i plavo oko zaštitni su znak ovog nekada ribarskog mjesta a danas jedne od izuzetno svjetski poznate i posjećene destinacije. Od ostataka antičkog perioda tu je i Amfiteatar na kojem se trenutno održavaju koncerti muzičkih zvijezda.

Bodrumski sokaci

Popiti kafu tačno na plaži dok vas valovi osvježavaju, osjećaj je koji se pamti.

Svaka ulica priča svoju priču i ima šarm koji ostavlja bez daha i kazuje da su ovdje do unazad 100 godina Grci i Turci živjeli zajedno uz okolne otoke. Čuvenim Sporzumom iz Lozane izvršena je razmjena teritorija i ljudi što do danas nije završena tema. Tu naročito pate građani Turske koji na obližnje otoke udaljene pola sata trajektima, a koji se nalaze u Grčkoj mogu jedino ući sa vizama.

Nama nisu potrebne vize ni za Grčku ni Tursku, već volja i želja za uživanjem.

Cijene u Bodrumu

Sve ono što plaćate u Sarajevu istovjetno košta u Bodrumu. Za jednu konvertibilnu marku dobit ćete u prosjeku devet lira.U kafićima ćete za dvadeset lira najjeftinije platiti turski čaj, za deset lira više espresso. Što se hrane tiče hamburger ćete platiti od 45, turske specijalitete od 60, a obroke sa pićem u međunarodnim lancima brze hrane od 70 lira.

Turisti Inače borave u odmaralištima izvan Bodruma pa do centra grada vas voze njihovi dolmuši, minibusevi čija je cijena u jednom pravcu 20 lira. Na putu ka ili iz Bodruma prolazite kroz brdovita područja i naselja tipskih bijelih kuća koja se pružaju do vrha brda. Neke od njih su karakteristične sa plavim prozorima, dok su one u novogradnji pretežno obložene kamenom.

Ukoliko niste, obavezno posjetite Bodrum i neka on bude vaša naredna turistička destinacija za odmor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular