Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEBorrell: Nema sporazuma jer ga Kurti nije prihvatio

Borrell: Nema sporazuma jer ga Kurti nije prihvatio

- Reklama -


Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je da u Briselu danas nije postignut sporazum Beograda i Prištine o registarskim tablicama. On je rekao da su evropski pregovarači iznijeli prijedlog Vučiću i Kurtiju kojim je mogla da se izbjegne rizična situacija na sjeveru Kosova i da ga je Vučić prihvatio, ali Kurti nije.

Borrell je pozvao Kosovo da odmah obustavi dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom na sjeveru Kosova.

„Ponavljam, očekujem da odmah obustavi dalje aktivnosti sa preregistracijom“, rekao je Borrell. Od Srbije se očekuje da obustavi izdavanje novih registarskih tablica sa denominacijom kosovskih gradova uključujući tablice KM, rekao je Borrell.

- Reklama -

„Poslije višesatnih razgovora od osam ujutru dvije strane se nisu dogovorile o rješenju danas“, istakao je Borrell i dodao da misli je da velika odgovornost koja je preuzeta za propast razgovora i svaku eskalaciju na terenu narednih dana.

„Radi transparentnosti moram da kažem da smo iznijeli predlog koji je mogao da izbjegne rizičnu situaciju, koji je Vučić prihvatio, ali Kurti nije“, naglasio je Borrell.

On je rekao da je oko prijedloga koji je izneo – da Priština ne primjenjuje kazne za vlasnike vozila sa srpskim registarskim tablicama, a da Beograd ne izdaje nove KM tablice, tokom dana skoro postignut dogovor, ali da se to iz raznoraznih razloga nije dogodilo.

Da su se obje strane obavezale da će sprovesti ova dva zahtjeva, to bi nam dalo vrijeme i da obe strane potraže rješenje u kontekstu normalizacije odnosa, istakao je Borrell.

„U međuvremenu, nepostojanje sporazuma znači da moramo da izvučemo zaključke kako se vodi ovaj pregovarački proces. Obavijestiću kolege, države članice i partnere iz EU o ponašanju jedne, odnosno druge strane, o nedostatku poštovanja za međunarodne obaveze i moram da kažem da se to posebno odnosi na Kosovo“, rekao je šef evropske diplomatije.

„Vrlo sam jasno stavio da znanja obojici lidera kako je krajnji cilj pristupanje EU da očekujemo od njih da se u skladu s tim i ponašaju“, dodao je.

Vučić i Kurti razgovarali su u Briselu u okviru dijaloga na visokom nivou, koji je sazvala EU u pokušaju da se spriječi eskalacija i tenzije na terenu.

Prethodno su obojica učestvovala u odvojinim sastancima sa šefom evropske diplomatije Josephom Borrellom i izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Priština je u nedjelju saopštila da za 24 sata odlaže izdavanje kazni za vožnju automobila sa srpskim „KM“ tablicama. Iako je ranije bilo najavljeno da će pisanje kazni početi 21. novembra, početak te akcije pomeren je za 22. novembar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular