Saturday, January 28, 2023
spot_img
HomeBIZNISBorrell: Očekujemo da kandidat BiH uskladi politiku sankcija sa EU

Borrell: Očekujemo da kandidat BiH uskladi politiku sankcija sa EU

- Reklama -


Visoki predstavnik Evropske Unije Josep Borrell je u današnjem saopćenju izjavio da EU očekuje od određenih trećih zemalja, uključujući kandidata Bosnu i Hercegovinu, da usklade svoju vanjsku politiku sa politikom EU po pitanju “restriktivnih mjera u pogledu akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”.

Navedeno je da je Evropsko vijeće 14. septembra 2022. godine usvojilo odluku u kojoj je produžilo postojeće restriktivne mjere do 15. marta 2023. godine i dopunilo listu osoba i subjekata koji podliježu restriktivnim mjerama.

Navedeno je da se zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina i zemlje EFTA (Evropsko udruženje slobodne trgovine) Island, Lihtenštajn i Norveška, te članice Evropskog ekonomskog prostora, “usklađuju sa ovom Odlukom Vijeća”.

- Reklama -

Oni će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Vijeća. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je”, navedeno je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular