Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEBošnjačka stranka okrenula leđa Dritanu Abazoviću

Bošnjačka stranka okrenula leđa Dritanu Abazoviću

- Reklama -


Predsjedništvo Bošnjačke stranke (BS), na osnovu preporuke koje mu je dao Glavni odbor, donijelo je na današnjoj sjednici odluku da poslanici partije glasaju za nepovjerenje Vladi Crne Gore, saopšteno je iz te stranke.

U Skupštini Crne Gore u toku je sjednica na kojoj se raspravlja o nepovjerenju Vladi.

Portparol BS-a Adel Omeragić, podsjetio je da je ta stranka odgovorno i posvećeno učestvovala u formiranju 43. vlade Crne Gore, sa ciljem deblokade evropskog puta, dogovora oko izbornog zakonodavstva, deblokade pravosudnog sistema, integracije manjinskih naroda u institucije sistema.

- Reklama -

Omeragić je dodao da su to proklamovani ciljevi Memoranduma o saradnji, koji je Bošnjačka stranka potpisala sa koalicijom Crno na bijelo, Socijalističkom narodnom partijom i ostalim manjinskim strankama.

“I pored nespornih rezultata koje je ova Vlada postigla po određenim infrastrukturnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, kao i na inkluziji manjinskih naroda u proces političkog odlučivanja, smatramo da je Vlada, postavljanjem prioriteta, suprotnim Sporazumu o formiranju 43. vlade, izazvala političku krizu u državi i dovela u pitanje podršku Vladi u parlamentu”, rekao je Omeragić.

Podsjetio je da je predsjednik BS-a Ervin Ibrahimović na sjednici Vlade jasno ukazao da će takvo postavljanje prioriteta izazvati snažnu političku krizu, “kojoj danas svjedočimo, a koja će zaustaviti naš evropski put, kao ključni prioritet 43. vlade”.

“Neuspjeh na planu dogovora oko ključnih funkcija u pravosuđu, neizbor članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog sudija, izostanak rezultata na planu reformi izbornih zakona, kao i produbljivanje podjela u društvu, značajno su usporili naš evropski put”, naveo je Omeragić.

BS, kako je rekao, žali zbog odluke parlamentarnih stranaka da se ogluše o današnji poziv poslanika te partije Sulje Mustafića da se oko evropskog puta Crne Gore okupe sve političke partije posvećene euroatlanskoj, građanskoj i nezavisnoj Crnoj Gori, “jer se bojimo da se na taj način propušta prilika za brži ulazak u Evropsku uniju”.

Omeragić je kazao da je aktuelna Vlada izgubila povjerenje većine u parlamentu, u trenutku kada se Crna Gora nalazi na pragu ekonomske i energetske krize, ali i u trenutku kada država ima jasnu evropsku perspektivu, koja se ukazala zahvaljujući aktuelnoj geopolitičkoj situaciji.

“Još jednom pozivamo sve političke snage, posvećene euroatlantskoj budućnosti Crne Gore, da već od sjutra, bez obzira na ishod večerašnjeg glasanja, zajednički krenemo u donošenje hrabrih, odgovornih i državničkih odluka, u korist građana Crne Gore”, rekao je Omeragić.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore potpisala su 32 poslanika DPS-a, SDP-a, SD-a, DUA-e i Liberalne partije. Za izglasavanje nepovjerenja potrebno je da tu inicijativu podrži 41 poslanik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular