Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeOSTALI SPORTOVIBrezanski "Spartanci" nikada ne odustaju: Od bolničkog kreveta do snova o UFC-u

Brezanski “Spartanci” nikada ne odustaju: Od bolničkog kreveta do snova o UFC-u

- Reklama -


Neko trenira iz zabave, neko radi rekreacije, a za 22-godišnjeg Fehima Omerhodžića iz Breze trening je bio slamka spasa. Nakon što je zamalo ostao nepokretan, u kickboxu je vidio svoj spas i bijeg.

Prije 2,5 godina završio sam u bolničkom krevetu, spletom okolnosti nakon par udesa koje sam imao došlo je do oštećenja kičme. Donji ekstremiteti su mi otkazali i završio sam u bolničkom krevetu skoro nepomičan. Onda kad sam stao na noge odlučio sam da se posvetim sebi, sportu i tada se rodila ljubav prema ovom sportu“, kaže Fehim u razgovoru za N1.

Ništa od toga ne bi bilo moguće da nije bilo Esmira, trenera i entuzijaste za uspjeh sporta u Brezi. Odricanje, znoj i suze.

- Reklama -

Kickbox klub postoji od 2013. godine otkad smo ga osnovali. Ja sam predsjednik uprave ujedno i trener kluba. Trenutno imamo 40 članova aktivnih.. Sljedeće godine nam je desetogodišnjica, sad zasad samo jedini klub u Brezi koji egzistira“, kaže u razgovoru za N1 Esmir Eskić, trener kluba.

Tako je počela priča, Fehim je uz Esmira za nepune dvije godine postao neko ko svoj život vidi upravo kroz kickbox i ko učestvuje u kampovima koje organizuje legendarni Mirko Cro Cop.

Upoznao sam Esmira Eskića, sadašnjeg trenera i trenera do kraja života. On me uputio i napravio od mene kroz godinu i po dana vrhunskog borca koji treba da se još usmjeri i dopuni. Ovaj sport mi je promijenio život, moje kompletno razmišljanje, mene i moje porodice“, kaže Fehim.

“Bili smo na kampu u Splitu, osam dana i to su predvodili Mirko Cro Cop Filipović i Antonio Plazibat. Sve smo upakovali i završili sa kampom da Fehim bude u top formi”, kaže Esmir.

Nije sve išlo glatko od početka.

U zadnjih godinu dana sam imao 10 borbi, prva je bila poraz, pa dvije pobjede zaredom pa onda poraz nakon kojeg sam mislio da ću odustati. Poslije toga sam imao jednu noć “prelom” u glavi i od tada nemam poraza. Samo trening, trening svaki dan“, istakao je Omerhodžić u razgovoru za N1.

Postojanje jednog ovakvog kluba u mjestu kao Breza mnogima znači više od same borbe.

Ljudi ovdje kada pričaju o kickboxu, to zamišljaju kao nasilan sport. Ovdje je porodična atmosfera, svi smo drugovi. Svaki sport je dobar za razvitak djeteta. Treniraš svoje tijelo od glave do pete. Svi misle da je ovo sport za grubijane, ovo je sport za ljude koji su inteligentni, ovo je šah sa posljedicama“.

“Kako smo prešli u novu dvoranu u aprilu, tu možemo da treniramo 24 sata. Veoma sam zadovoljan dvoranom i brojem članova, sada je ovo stadij kada imamo najviše članova. Što se tiče našeg kluba, sad za sada je dobro, podržava nas opština i nekoliko privatnih sponzora koje mi “u letu” nafatamo. Imamo zasigurno još tri takmičenje do kraja godine”, smatra trener Eskić.

U nastavku pogledajte kratku reportažu o radu i uspjehu kluba “Spartak” koji je krenuo od nule i njihovog borca Fehima Omerhodžića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular