Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeVIJESTIBrojne (ne)očekivane reakcije na pismo koje je Turković uputila Stoltenbergu

Brojne (ne)očekivane reakcije na pismo koje je Turković uputila Stoltenbergu

- Reklama -


Kad prođe SFF i ljeto uopšte eto nama ponovo na glavnoj sceni političara, boraca za glasove pred izbore. Uoči prošlih opštih izbora bilo je najava da bi Bosna i Hercegovina do kraja ove godine mogla biti članica NATO saveza. Jasno je da nema teorije da se to desi, no nije jasno šta je ministrica vanjskih poslova naše države pisala čelniku Alijanse.

Šta piše u inicijalnom pismu koje je ministrica vanjskih poslova BiH uputila prvom čovjeku NATO-a nije poznato. A odgovor koji je stigao jučer iz NATO- malo toga otkriva.

“Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama”, naveo je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

- Reklama -

Iako nije poznato šta je ministrica pisala, sama činjenica da je pisala zasmetala je članu Predsjedništva Milradu Dodiku koji je još jednom poručio da NATO nema nikakve uloge u BiH i da nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Jedino nadležno mesto za komunikaciju sa NATO-om i drugim zemljama po vojnim pitanjima je Predsjedništvo BiH, koje je ovaj put zaobiđeno. To je ujdurma muslimanske strane, koja pokušava da obezbijedi da ona na jedini način predstavlja BiH, što, naravno, nije tačno”, smatra Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Brzo se u priču uključio i član SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva.

“Svim državljanima Bosne i Hercegovine, pa i onim koji podržavaju politiku Milorada Dodika, mora biti jasno da je Bosna i Hercegovina država koja je odlučila da se kreće ka članstvu u NATO-u. NATO ostaje u Bosni i Hercegovini, a tebi ako je tijesno ne moraš ostati. I to prenesi svojim nalogodavcima u Moskvi i Beogradu”, istakao je Denis Bećirović iz SDP-a.

Svako pominjanje NATO-a ili Rusije u BiH novi je razlog za tenzije među političarima. No mogu li se ruski i NATO uticaj sukobiti upravo na ovom prostoru.

“Realno gledano na terenu da nije moguče da će doći do nekih incidenata. Prošle godine je EUFOR je imao jako dobru vježbu brz odgovor, pokazalo se da niti jedna takva oružana provokacija ne bi mogla imati duže trajanje. To bi se na početku razbilo, i ne bi bilo mogučnosti da se taj incident proširi na šire područje”, kaže Đuro Kozar, vojni analitičar.

Opširnije u prilogu Aleksandre Tolj – Ružić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular