Monday, February 6, 2023
spot_img
HomeVIJESTIBudući član Predsjedništva podržao Hadžifejzovića: Želi se uvesti medijski mrak

Budući član Predsjedništva podržao Hadžifejzovića: Želi se uvesti medijski mrak

- Reklama -


Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se povodom najave direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Draška Milinovića o izricanju rigoroznih mjera protiv FACE televizije i novinara Senada Hadžifejzovića, a koja je, kako tvrdi, zasnovana na pogrešnoj percepciji izjave o Miloradu Dodiku.

“Osuđujem ovaj krajnje zabrinjavajući potez direktora RAK-a protiv Face TV i novinara Senada Hadžifejzovića, ne samo zbog činjenice što je zasnovan na pogrešno interpretiranoj izjavi novinara. Osim što je bjelodano da novinar, postavljajući pitanje u emisiji, nije izjavio ono što je Milinović čuo, jer između riječi „ubiti“ i „umiriti“ je ogromna razlika, direktor RAK-a ovim potezom je demonstrirao da isključivo djeluje po diktatu politike Milorada Dodika“, kazao je Bećirović.

Bećirović dalje navodi da je imenovanje direktora RAK-a od početka bilo sporno jer je, prema njegovim riječoma, i na čelu javnog emitera RTRS djelovao kao poslušni kadar vladajuće stranke. Poručio je da isto nastavlja činiti kao direktor važne državne agencije, što je, dodaje, neprihvatljivo.

- Reklama -

“Napominjem da je RAK, kojim sada rukovodi Milinović, ranije izrekao čak 19 izvršnih mjera odnosno sankcija protiv RTRS-a i samog Milinovića zbog pristrasnosti jednoj politici, zbog cenzure, odnosno kršenja postulata profesionalnog izvještavanja. Milinović se sada i na čelu RAK-a slično ponaša kao kada je bio direktor RTRS-a. To je nedopustivo i pokazuje svu pogubnost imenovanja takve osobe na čelnu poziciju državne agencije. Opasne najave Milinovića treba shvatiti ozbiljno jer bi njihova realizacija značila uvođenje medijskog mraka odnosno gušenje kritičke misli i slobode medija u Bosni i Hercegovini. Nažalost, očigledno je da istinske medijske slobode, nezavisnost i transparentan rad medija, ne odgovaraju upravo onim političkim strukturama koje bi trebale raditi na njihovom jačanju,“ zaključio je Bećirović.

Podsjećamo, Draško Milinović, direktor RAK-a najavio je da će biti pokrenuta istraga protiv Senada Hadžifejzovića u vezi s njegovim izjavama o Miloradu Dodiku što je poslije i zvanično urađeno.

Naime, Hadžifejzović je, nakon najavljenih rigoroznih sankcija protiv njega, direktoru RAK-a Drašku Milinoviću, odgovorio da u svojoj emisiji nije rekao da se Dodik “smijeni, smiri, ubije”, nego “smjeni, smiri, umiri”.

Hadžifejzović: Rekao sam umiri! Objavljen i tonski zapis iz emisije

Potom su Hadžifejzoviću mnogi pružili podršku.

Brojni građani na društvenim mrežama dali podršku Senadu Hadžifejzoviću

Osim djelovanja RAK-a, oglasili su se i iz MUP-a Republike Srpske navodeći da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obaviješteno o snimci FACE TV-a, a bez obzira na to što je Hadžifejzović objavio i tonski zapis emisije u kpjem se jasnije može čuti šta je rekao, ne mijenjaju se stavovi o najavljenim sankcijama protiv njega i medija u njegovom mvlasništvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular