Tuesday, March 21, 2023
spot_img
HomePOČETNAČaj može utjecati na epigenetske promjene

Čaj može utjecati na epigenetske promjene

- Reklama -


Već je poznato da mnogi okolinski faktori i način života mogu utjecati na epigenetske promjene, a dobar primjer su izbor prehrane, pušenje ili izloženost štetnim hemikalijama. Modifikacije u tijelu koje utječu na to koji su geni isključeni i uključeni proučava epigenetika. U jednoj studiji Uppsala sveučilišta dokazano je kako pijenje čaja kod žena može biti povezano s epigenetskim promjenama u 28 raznih genskih područja koja bi se mogla povezati s rakom ili metabolizmom estrogena.

Iste promjene nisu bile uočene kod konzumiranja kafe i općenito isto nije uočeno kod muškaraca koji su pili čaj. Istraživanje je obuhvatalo uzorke DNA od više od 3 hiljade odraslih koji su tako sudjelovali u nekoliko različitih istraživanja u Evropi. Analiza je bila prilagođena dobi, spolu te statusu pušenja.

Nisu bile dostupne informacije o tome kakvu tačno vrstu ljudi čaja redovno konzumiraju. “Znamo, međutim, kako u svakoj uključenoj državi pojedinci uglavnom piju crni čaj”, pojašnjava glavna autorica studije Weronica Ek iz odjelu za imunologiju, genetiku i patologiju sveučilišta Uppsala. Ek je napomenula kako ne može reći koliko dugo i koliko često neka osoba mora konzumirati čaj kako bi doživjela epigenetske promjene, ali nada se da će se s tim pitanjima suočiti u svojim budućim istraživanjima.

Kako su te promjene zapravo povezane sa stvarnim rezultatima zdravlja je i dalje neizvjesno. Ek ističe kako su brojne studije pokazale da konzumacija čaja definitivno može igrati važnu ulogu u suzbijanju napredovanja tumora, smanjenja upala i snižavanja razine estrogena kod žena.

“Navedene epigenetske promjene mogu biti jedan mehanizam iza zabilježenih zdravstvenih učinaka”, objašnjava Ek, dodajući da se ta teorija mora potvrditi i u većim istraživanjima. „Razne spoznaje o epigenetskim promjenama sigurno su intrigantne“, kaže Ek, „i mogu dati uvid u saznanja kako spojevi čaja utječu na zdravlje. Za sada bih preporučila ljudima da popiju piće u kojem uživaju.” Studija je objavljena u časopisu Human Molecular Genetics.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular