Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeGLOBUSČečeni koji mrze Putina i Kadirova: Rusi neće stati

Čečeni koji mrze Putina i Kadirova: Rusi neće stati

- Reklama -


Klečeći na žutom poljskom cvijeću, čečenski vojnik pažljivo pričvršćuje eksplozivnu napravu na dno malog drona. Nekoliko sekundi kasnije, pušta ga, a naprava eksplodira pokraj dvije stare lutke postavljene 200 metara dalje, od kojih je jedna na glavi ima vojnu kapu u ruskom stilu.

Nakon ove i drugih obuka blizu ukrajinske prijestolnice Kijeva, čečenski vojnici, u prikladnoj maskirnoj obući i zaštitnoj opremi, uputit će se na prve crte bojišnice u Ukrajini, obećavajući da će nastaviti borbu protiv Rusije, čije su snage godinama harale u njihovoj domovini na Sjevernom Kavkazu. Borci iz Čečenije, ratom pogođene republike u južnoj Rusiji, sudjeluju tako na obje strane sukoba u Ukrajini, prenosi agencija AP.

Prokijevski dragovoljci lojalni su Džoharu Dudajevu, pokojnom čečenskom vođi koji je predvodio borbu te republike za neovisnost od Rusije. Oni su formirali “Bataljun Dudajev” i zakleti su neprijatelji čečenskih snaga i njihovog vođe Ramzana Kadirova koje podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina i koje su se pridružile Rusiji u višemjesečnoj opsadi ključne ukrajinske luke Mariupolj te drugih žarišta u istočnoj i južnoj Ukrajini.

- Reklama -

Jedna skupina novopridošlih Čečena, od kojih mnogi žive u zapadnoj Europi, bila je na obuci na improviziranom poligonu u okolici Kijeva prije nego što je krenula na istok. Na treningu u subotu sudjelovali su novi regruti, svi muškarci muslimani, uzvikujući “Allahu ekbar!” (“Bog je najveći!”) držeći svoje puške u zraku, prije nego što su im uručene vojne iskaznice koje se izdaju dragovoljcima.

“Rusi nikada ne staju”

Ukrajinski dužnosnici kažu da čečenski bataljun trenutačno broji nekoliko stotina članova koji se bore uz ukrajinske snage, ali nisu formalno pod nacionalnim zapovjedništvom.

Instruktori podučavaju nove pripadnike bataljuna temeljima borbe, uključujući i kako baratati oružjem, zauzeti borbeni položaj i kako djelovati u timovima. Među njima su i veterani ratova u Čečeniji koji su završili 2009. godine, a neki od njih su se pridružili ukrajinskim snagama nakon što su u toj zemlji 2014. godine započele borbe protiv separatista na istoku koje podržava Rusija, a Krim anektiran.

Kadirov ponudio nagradu

S druge strane, zločlasni čečenski vođa i vjerni Putinov saveznik Ramzan Kadirov ponudio je milijun američkih dolara za informacije o lokaciji čečenskog “Bataljuna Dudajev”. “Objavljujem da dajem milijun dolara svakome tko mi kaže koordinate tzv. čečenskog bataljuna. Ne smijemo ih pustiti. Trebamo ih uništiti. Oni moraju pasti na koljena i tražiti oprost Čečene i ostalih muslimana ili ćemo im odrubiti glave”, poručio je ranije Kadirov.

Opširnije na portalu Jutarnji.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular