Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEČečeni o optužbama Vučića: Ovo je provokacija Srbije

Čečeni o optužbama Vučića: Ovo je provokacija Srbije

- Reklama -


Opozicione čečenske javne ličnosti Ahmed Zakajev i Džambulat Sulejmanov negirali su umješanost u akcije na Kosovu određene “grupe Čečena i Čerkeza”, javlja Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. avgusta u Beogradu da Srbija ima saznanja da je pred eskalaciju odnosa između Srbije i Kosova 31. jula na Kosovu boravila grupa Čečena i Čerkeza, koji su protivnici režima čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

“Registrovan je boravak grupe u kojoj su bili Ahmed Ruslanovič Bahajev, Idriz Arzasanov, H.A. i M.A, osobe povezane sa Džabulatom Sulejmanovim i Ahmedom Zakajevim, poznatim protivnicima Ramzana Kadirova”, naveo je Vučić.

- Reklama -

Premijer nepriznate Ičkerije u egzilu Ahmed Zakajev rekao je za servis Sjevernog Kavkaza da “ne zna o čemu se radi”.

Isto je izjavio i Džambulat Sulejmanov, šef čečenskog komiteta Državne fondacije Tolam sa sjedištem u Evropi.

“Mislim da je ovo provokacija Srbije, saveznika Rusije”, sugerisao je on.

Sagovornici servisa Sjevernog Kavkaza u čečenskoj dijaspori izjavili su da ne poznaju osobe koje je predsjednik Srbije pomenuo u svojoj izjavi.

Vučić je rekao da su se te osobe 3. avgusta u Zubinom Potoku, na sjeveru Kosova, sastala sa turskim državljaninom D.I.H.

On je naveo da je njihov zadatak bio da osmotre situaciju na sjeveru Kosova i da regrutuju potencijalne vojnike za borbe u Ukrajini. Nije precizirao da li ta grupa ima veze sa posljednjom eskalacijom odnosa između Srbije i Kosova 31. jula.

“Oni su iskazivali interesovanje za spremnost Srba za suprostavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način mogu da dostave drugim stranim obavještajnim službama podatke kako bi se oružane grupe Srba na sjeveru Kosova neutralisale”, izjavio je Vučić.

Kako je objasnio, oni su za kretanje na Kosovu koristili automobil sa registarskim oznakama Novog Pazara, gradu na jugozapadu Srbiji.

RSE je poslao upit Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova o tome da li imaju informacije o njihovom navodnom ulasku, ali odgovor nije stigao do objavljivanja ovog teksta.

Vučićevo obraćanje javnosti uslijedilo je nakon što 18. avgusta u Briselu na sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem nije postignut dogovor o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

Srbija i ruska Republika Čečenija nemaju intenzivne ekonomske i političke odnose.

Krajem juna 2021. godine delegacija Evropskog muslimanskog foruma, predvođena Abdul-Vahedom Nijazovim, koji se u Ruskoj Federaciji smatra bliskim saradnikom predsjednika Vladimir Putina, posjetila Novi Pazar.

On je tada obećao da će u tom gradu na jugozapadu Srbije sredstvima Republike Čečenije biti izgrađen Islamski školski centar za izučavanje Kur’ana. Kako je najavio, ta ustanova bi trebalo da nosi naziv Ahmada Kadirova, oca sadašnjeg lidera Čečenije.

Delegacija Bokserskog saveza Srbije (BSS) boravila je početkom 2022. u posjeti Republici Čečeniji, oblasti koja je dio Ruske Federacije, a na čijem čelu je Ramzan Kadirov.

Delegaciju Bokserskog saveza Srbije predvodio je predsjednik BSS-a Nenad Borovčanin, bivši profesionalni bokser i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Srbije, koji se susreo sa prvim čovjekom Čečenije.

Kako se navodi u saopštenju Bokserskog saveza Srbije, Kadirov je rekao tada da namjerava dalje da razvija odnose između Srbije i Čečenije, “a sve u korist Srbije i njihove otadžbine Rusije”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular