Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeKOLUMNECeremonijom na splitskoj Rivi završena 26. sezona Sportskih igara mladih

Ceremonijom na splitskoj Rivi završena 26. sezona Sportskih igara mladih

- Reklama -


Grad Split protekle sedmice bio je domaćin Međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih, koja je okupila više od 1000 takmičara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Plazma Sportske igre mladih, najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi, međunarodnom završnicom održanom u periodu od 16. do 20. augusta, spustile su zastor na još jednu uspješnu sezonu. Nakon osam mjeseci sportskih i edukativno-zabavnih aktivnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, državni pobjednici u deset sportskih disciplina družili su se, zabavljali i takmičili u Splitu. Ovogodišnjom brojkom od 230.000 takmičara u tri države Plazma Sportske igre mladih oborile su svoj prošlogodišnji rekord.

Bosnu i Hercegovinu predstavljali su državni pobjednici iz svih dijelova države: Zvornika, Banovića, Mostara, Srebrenice, Srebrenika, Zavidovića, Maglaja, Čapljine, Sarajeva, Modriče, Goražda, Kaknja, Ljubuškog, Bihaća, Tuzle, Zenice, Banje Luke, Širokog Brijega, Doboja i Foče. Nakon trodnevnih takmičenja u okviru međunarodne završnice, Igre su dobile regionalne pobjednike – osvajače medalja u: Coca-Cola Cupu u malom nogometu za dječake i djevojčice, Podravka cupu u rukometu, Kinder Joy of moving cupu u košarci, m:tel cupu u igri između dvije vatre i atletici, Toyota cupu u tenisu, Intesa Sanpaolo banka cupu u odbojci, Elektroprivreda BiH cupu u odbojci na pijesku, BH Pošta cupu u stonom tenisu i Lutrija BiH cupu u šahu. U saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre svih ovih godina promovišu prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play kao olimpijske vrijednosti.

- Reklama -

Dvosatni program u petak na Rivi započeo je revijalnim takmičenjima u povlačenju konopca i na poligonu „Zero waste – Budi dio Igre – Čuvajmo našu planetu“. Upravo je ovaj poligon bio platforma kroz koju su Igre tokom cijele sezone zajedno sa mališanima širom BiH, a uz podršku Fonda za okoliš Federacije BiH, učili o važnosti zaštite životne sredine. Regionalni predsjednik Plazma Sportskih igara mladih, Zdravko Marić u svom pozdravnom govoru na ceremoniji istaknuo je kako je posebno ponosan na činjenicu da svake godine raste broj takmičara u sve tri države.

– Najveći pozdrav i aplauz uvijek ide djeci, koja se svake godine prijavljuju u sve većem broju. Hvala vam što nam svima pokažete koliko možete, ne samo u natjecateljskom dijelu, već što svojim ponašanjem, poštivanjem jedni drugih i druženjem šaljete divnu poruku diljem regije. Zahvale svakako idu i svim našim sponzorima i partnerima, koji su godinama uz nas i čine sve da za sudionike, na svim razinama natjecanja sve bude besplatno – rekao je Zdravko Marić.

Na oduševljenje svih mališana, pozdravne poruke putem video-linka poslali su i ambasadori Igara – proslavljeni sportaši iz regije: Luka Modrić, Nemanja Matić, Edin Džeko, Domagoj Duvnjak, Tomislav Zubčić i Benjamin Burić. Osim sportaša, sve mališane je obradovalo i druženje i fotografisanje sa SIM maskotom Viktorom i medvjedićem Linom.

Okupljenima su se obratili i Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, kao i Željko Jovanović, savjetnik za sport i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, a ovogodišnju sezonu Igara svojim obraćanjem zatvorila je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, Anja Šimpraga. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i: Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, Davor Bošnjak, šef kabineta ministrice Gudeljević, Goran Lulić, savjetnik ministrice Federalnog ministarstva kulture i sporta, Lejla Elezović, pomoćnica ministrice za sport i mlade Tuzlanskog kantona, Ermin Herak i Bego Mršo kao predstavnici Grada Goražda, te Elda Kalaja, šefica kabineta Regional Cooperation Councila.

Plamen Plazma Sportskih igara mladih prenošen je cijelu godinu kroz sve gradove i mjesta na kojima su se održavala takmičenja širom regije, a zajedničkim gašenjem na kraju ceremonije i spektakularnim vatromet, ovogodišnja sezona Igara službeno je zatvorena. Nakon ceremonije zatvaranja sve okupljene mlade sportaše, goste i stanovnike Splita svojim hitovima i dobrom energijom razveselio je Luka Nižetić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular