Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeGLOBUSČesi kojima režije pređu 30 posto prihoda dobit će subvencije od države

Česi kojima režije pređu 30 posto prihoda dobit će subvencije od države

- Reklama -


Češki premijer Petr Fiala obećao je da će poskupljenje energenata kompenzirati građanima putem stambenog dodatka, i to svima kojima režije pređu 30 posto njihovih prihoda, a u Pragu kada pređu 35 posto prihoda.

„Vlada neće dozvoliti da bilo tko propadne. Građani će za stanovanje platiti maksimalno 30 posto svojih prihoda, u Pragu 35 posto i to uključujući sva plaćanja za energije. Sve troškove preko 30 posto prihoda je spremna da plati država“, kazao je Fiala, javila je televizija ČT.

Stambeni dodatak u Češkoj nije novost i do sada je bio vrsta socijalne pomoći najsiromašnijim obiteljima, a premijer Fiala je sada apelirao na građane da se ne srame zatražiti ga i oni koji do ovogodišnjeg povećanja troškova za energije nisu na taj dodatak imali pravo.

- Reklama -

Država je u prvom polugodištu preko stambenog dodatka isplatila oko 208 milijuna eura. Krajem kolovoza bit će poznati i detalji posebne jeftinije tarife za struju i plin za domaćinstva u okviru koje će država troškove nadolazeće sezone grijanja subvencionirati potrošnju skupe energije s 2,5 milijarde eura.

Ministarstvo industrije i trgovine počinje provjeravati i akontacije koje energetska poduzeća šalju potrošačima jer se umnožavaju prijave da se zloupotrebljavaju poskupljenja, a potrošači plaćaju akontacije veće nego što će na kraju biti troškovi.

„Ima signala da su neka domaćinstva dobila da plaćaju veći, neadekvatan predujam. Nije moguće da poduzeća zloupotrebljavaju ovu situaciju“, kazao je jučer nakon sjednice vlade posvećene energetskoj krizi ministar rada i socijalnih pitanja Marijan Jurečka.

Slične zloupotrebe poskupljenja na svjetskim tržištima preko povećanih marži postoje i u trgovinskim lancima i na benzinskim pumpama gdje sadašnje malo pojeftinjenje ne prati pad cijena nafte i benzina na svjetskim burzama. Međutim, iako je vlada u proljeće najavila da će ih kontrolirati na kraju to nije učinila, navodno zbog spora oko nadležnosti ministarstava.

„Češka je spremna i ima dovoljno rezervi plina za zimu. Ali bit će neophodna i štednja. Vlada neće dati prednost industriji pred građanima“, kazao je premijer Fiala.

Češka puni skladišta plinom, poduzećima koje nisu koristile kapacitete u njima država ih je privremeno oduzela. Vlada je postigla sporazum da koristi LNG terminal u Nizozemskoj, s tim da dogovoreni kapacitet dostiže trećinu potrošnje plina u Češkoj i moći će ga koristiti već ove sezone grijanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular