Wednesday, February 8, 2023
spot_img
HomeZDRAVLJEČetiri znaka koja pokazuju da vašem tijelu fali vitamin K

Četiri znaka koja pokazuju da vašem tijelu fali vitamin K

- Reklama -


Vitamin K iznimno je važan za naše tijelo, a postoje dva glavna tipa: K1 i K2. Vitamin K1 igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi, dok je K2 važniji za zdravlje kostiju, regulaciju rasta stanica i prevenciju kalcifikacije arterija, objašnjava nutricionistica Erica Julson.

Postoje četiri znaka koja nisu sasvim očita, a ukazuju na to da vašem tijelu nedostaje vitamina K.

Pretjerano krvarite ili sporo zguršavanje krvi

Kada se porežete, a krv se ne zgrušava dovoljno brzo, možete izgubiti značajnu količinu krvi. Pri tome se također povećava rizik od smrti od ozljeda.

- Reklama -

“Znakovi upozorenja mogu uključivati obilne menstruacije, krvarenje iz nosa, krv u mokraći ili stolici i krvarenje desni”, kaže Julson.

Nutricionistica Cheryl Buckley dodaje da vitamin K djeluje usklađeno s enzimom potrebnim za sintezu protrombina, proteina uključenog u zgrušavanje krvi.

Slabe kosti

Vitamin K ima važnu ulogu i u zdravlju kostiju, a neka istraživanja povezuju uzimanje veće količine vitamina K s većom mineralnom gustoćom kostiju i manjim rizikom od prijeloma donjeg dijela kuka.

“Nedostatak se javlja kada tijelo nema dovoljno vitamina K za optimalnu podršku funkcijama poput zdravlja kostiju i srca”, kaže Julson.

Srčani problemi

Nedostatak vitamin K može biti povezan i s nekim problemima sa srcem.

“Kada su razine vitamina K niske, kalcij se može taložiti u mekim tkivima poput arterija, umjesto u kostima”, kaže Julson.

Ne samo da to narušava zdravlje kostiju, već se može razviti i vaskularna kalcifikacija koja je faktor rizika za koronarnu bolest srca. Osobe s kroničnom bubrežnom bolešću imaju značajno veći rizik od vaskularne kalcifikacije, piše The Healthy.

Imate simptome artritisa

Kada je razina vitamina K preniska ili imate manjak ovog vitamina, kosti i hrskavica možda neće dobiti sve potrebne minerale. To može dovesti do većeg rizika od osteoartritisa—iako su istraživanja u ovom području još uvijek preliminarna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular