Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeBIZNISCijene hrane i grijanja rastu, reakcija vlasti zakašnjela

Cijene hrane i grijanja rastu, reakcija vlasti zakašnjela

- Reklama -


Dok se evropske zemlje uveliko se pripremaju za predstojeću zimu i pokušavaju ublažiti energetsku krizu, bh. vlasti ponovo kasne sa mjerama. Potrošačka korpa je sve skuplja, a težinom sve lakša. Cijene grijanja biće veće, a radijatori moguće mlaki. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predlaže ukidanje PDV-a na plin u trajanu od pola godine. Stručnjaci kažu kasno je za to, a građani da je riječ o novoj preizbornoj kampanji.

U jeku najveće inflacije u posljednje 22 godine, građani Bosne i Hercegovine strahuju hoće li se ove zime suočiti sa hladnim radijatorima i praznim frižiderima. Ako se i budemo grijali, platićemo papreno. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine traži ukidanje PDV-a na plin, a građani poručuju.

”To su samo ove kampanje predizborne. Vidiš da se opet vratila nafta, sišla ispod 3 marke, pogledaj sad koliko je. Ovo je užasno u Bosni, preskupa Bosna skroz.”

”Kako će se ko snaći, tako će mu i biti.”

- Reklama -

”A plin je već poskupio u julu, u oktobru neće sigurno pojeftiniti, poskupiće.”

Zabrinutost je opravdana, jer preživjeti uz mjesečnu potrošačku korpu od 2600 maraka i prosječnu platu od 1100 maraka, za mnoge je viša matematika i nemoguća misija.

”Preko 260 hiljada radnika ima primanja do 750KM, i to pokazuje da većina tih radnika nije u poziciji da sebi priušti tri obroka dnevno, a kamoli neke druge životne potrebe”, kaže Selvedin Šatorović.

Inicijativa Vlade Federacije o ukidanu PDV-a na plin u trajanju od pola godine, nije realno očekivati. U tom roku, odluke se ne mogu implementirati, smatra struka. Realnije je upozoriti građane da će se suočiti sa visokim cijenama, smatra Bećarević.

”U osvit predizborne kampanje, odnosno osvit izbora, nešto pokrenuti za šta znate da trebaju mjeseci, onda je to samo bacanje prašine u oči, da se narod zabavi i da misli da će nešto biti ukinuto. Moja preporuka pripremite se za ono što ide naredne sezone grijanja, a to su visoki računi, jer jednostavno cijene energenata neće padati.”, ističe Almir Bećarević.

Upozorenje o većim cijenama grijanja za 30 do 50% dao je i Dejan Berjan iz Toplana Istočno Novo Sarajevo. Sarajevske toplane neće se oglašavati do početka sezone. Energetska kriza je pred vratima, a vlast ponovo kasni sa reakcijama.

”Trebamo unaprijed razmišljati. Sad je ukinut PDV na hranu, trajanje roka je do kraja ove godine. Zakon se neće stići ni implementirati, a već će isteći. Pitanje je da li će građani uopšte osjetiti pozitivne efekte takvih mjera.”, kaže Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Pozitivne mjere nećemo osjetiti ni kada je riječ o nafti, jer će cijene dizela ponovo rasti.

”Ponovo se javlja blagi rast barela, što je jedan od indikatora. Zasada, nema značajnih predviđanja, međutim ono što sigurno možemo očekivati da će doći do blagog rasta dizela, benzin ostaje na nekom nivou.”, kaže Dragan Trišić, predsjenik grupacije naftaša RS.

Tanak kućni budžet građana, već je osjetio jake udarce inflacije. Sve je skuplja, a sve lakša potrošačka korpa. Stručnjaci upozoravaju, slijedi nam recesija.

”Dugoročno, više se govori o problemu recesije, i padu ekonomske aktivnosti, a onda bi i inflacija trebalo da pada. Međutim, uvijek su mogući novi valovi sankcija, novi poremećaji na svjetskom tržištu, koji bi doveli do rasta cijena energenata.”, rekao je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Bosna i Hercegovina ponovo obara rekorde sa najvećom stopom inflacije u regionu, sa 17,6%. I sa inflacijom se teško borimo, a kako ćemo sa recesijom koju najavljuje struka, neizvjesno je. DG, N1, Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular