Saturday, September 23, 2023
spot_img
HomeGLOBUSCNN: Žena koja je optužila Bidena za seksualno uznemiravanje prebjegla u Rusiju

CNN: Žena koja je optužila Bidena za seksualno uznemiravanje prebjegla u Rusiju

- Reklama -


Bivša službenica koja je optužila američkog predsjednika Joea Bidena za seksualni napad prebjegla je u Moskvu i razgovarala s ruskim državnim medijima na konferenciji za novinare koja je trajala nekoliko sati, javlja CNN.

Tara Reade je tokom predsjedničke utrke 2020. godine optužila tadašnjeg kandidata Bidena da ju je seksualno uznemiravao i napadao dok je radila u njegovom uredu u Senatu 1993. godine.

Biden je oštro demantovao njene tvrdnje, a nijedan bivši Bidenov zaposlenik nije naveo da je ikada svjedočio ili čuo za bilo kakvu vrstu seksualnog zlostavljanja u njegovom uredu u Senatu.

U intervjuu za MSNBC 2020. godine, Biden je rekao da se to nikada nije dogodilo. Kako navodi CNN, tada je također njen kredibilitet doveden u pitanje.

- Reklama -

Nakon što godinama nije bila na naslovnicama, Reade se u utorak pojavila u Moskvi, gdje je sjedila uz osuđenu špijunku Kremlja Mariju Butinu i odgovarala na pitanja ruskih državnih medija.

Butina je 2019. godine osuđena na 18 mjeseci u američkom zatvoru zbog zavjere da djeluje kao neregistrovani strani agent, a sada služi u ruskom parlamentu u stranci predsjednika Vladimira Putina.

Reade je rekla da je odlučila doći u Rusiju nakon prijetnji smrću koje je primila ove godine nakon što je ponovila svoje optužbe u vezi s Bidenom i objavila na Twitteru da je spremna “svjedočiti pod zakletvom u Kongresu ako to bude zatraženo”.

Kada sam izašla iz aviona u Moskvi, po prvi put nakon jako dugo vremena osjećala sam se sigurno, osjećala sam se saslušanom i poštovanom. To se nije dogodilo u mojoj zemlji”, rekla je Reade.

Novinari CNN-a nisu mogli potvrditi njene tvrdnje da je primala prijetnje smrću.

Reade je rekla da “ovu iluziju Rusije kao neprijatelja propagira nekoliko washingtonskih elita koje su odlučne u tome da izazovu probleme“.

Tokom konferencije za novinare, Butina je obećala da će razgovarati o mogućnosti davanja ruskog državljanstva ovoj amerikanki i zamoliti Putina “da ubrza njen zahtjev za državljanstvo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular