Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeOSTALI SPORTOVICovid protokol nije prošlost: IHF donio oštre mjere za SP

Covid protokol nije prošlost: IHF donio oštre mjere za SP

- Reklama -


Svjetsko prvenstvo u rukometu igra se u od 11. do 29. januara u Poljskoj i Švedskoj. Međunarodna rukometna federacija je prije dvije sedmice objavila kovid-protokol, ali osam dana prije početka turnira organizatori su iznenadili sve učesnike takmičenja detaljima tog protokola i novim informacijama.

Savezi svih zemalja učesnica moraju da obezbjede negativne testove koji su odrađeni najranije 72 sata prije početka turnira. Također, IHF će sprovoditi stalna i masovna testiranja tokom turnira.

Svi članovi reprezentacija koje učestvuju na Svjetskom prvenstvu morat će da prođu antigensko testiranje nakon prvog kruga i još jedan nakon glavnog kruga takmičenja.

- Reklama -

Svi koji budu pozitivni na testu morat će u petodnevnu izolaciju, a moći će da se vrate u ekipu najkasnije pet dana nakon pozitivnog nalaza i to nakon što dobiju negativan PCR test.

Igrači koji budu u kontaktu sa pozitivnim članovima, a ne budu pozitivni na testiranju neće morati u izolaciju i moći će da nastave takmičenje.

Sličan obraza bio je sprovođen i na Evropskom prvenstvu prošle godine, selektori su svakodnevno ostajali bez rešenja na pojedinim pozicijama, pa je cjelokupna situacija na kraju prvenstvo učinila pomalo bizarnim.

Kako bi kompenzovao potencijalne izostanke, IHF je objavio da promjene zbog mogućih pozitivnih slučajeva neće biti uzete u obzir u onih pet izmjena koje su odobrene tokom turnira.

Format takmičenja je isti kao i na prošlom SP – 32 reprezentacije će biti raspoređene u osam grupa po četiri.

Po tri najbolje iz svake grupe prolaze dalje u drugi krug, koji donosi ukrštanje grupa, a zatim će iz tih novoformiranih grupa drugog kruga po dvije najbolje selekcije proći u četvrtfinale, odakle kreće nokaut faza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular