Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeBIZNISDa li će Sevlid Hurtić biti predložen umjesto Denisa Šulića za novog...

Da li će Sevlid Hurtić biti predložen umjesto Denisa Šulića za novog ministra?

- Reklama -


Sevlid Hurtić mogao bi postati novi ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dok bi se Denis Šulić kojeg je Milorad Dodik ranije predložio na ovu poziciju, trebao zadovoljiti Ministarstvom trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske iz kojeg Hurtić dolazi, saznaje N1.

Zvanične potvrde još nema, no ovo bi smatraju mnogi moglo “biti elegantno rješenje” obzirom da su i Osmorka, ali i SNSD, zatražili ovu ministarsku poziciju. Hurtić dolazi iz BH Zelenih, bio je nosilac liste Pokreta za državu, nakon posljednjih izbora postao je entitetski ministar.

Danas je ostao nedostupan za odgovore, njegov kolega u Pokretu za državu, odnedavno i potpredsjednik NSRS Mirsad Duratović za N1 komentira: “U slučaju da to bude ponuđeno, naravno očekujem da će biti zvaničnih razgovora sa Pokretom za državu i da će pokret ući i u Vijeće ministara, što bi bio veliki iskorak za ljude koji su glasali za nas, ali i da konačno dođe i jedan Bošnjak iz Republike Srpske, uđe u Vijeće ministara”.

Rješenje za poziciju Ostalih

Imenovanjem Hurtića koji dolazi iz reda Bošnjaka, bila bi riješena i pozicija Ostalih za koju je od ranije bila zainteresirana Naša stranka, tačnije sam predsjednik Edin Forto, koji bi trebao voditi Ministarstvo prometa i komunikacija, što bi uz SDP-ovog Zukana Heleza, na poziciji ministra odbrane, i Elmedina Konakovića na poziciji ministra vanjskih poslova, bila treća fotelja za šestorku.

- Reklama -

“Mi između svih drugih građana BiH zastupamo i Ostale, nama nije nikakav problem da se Ostali ponudi da ih ima jedan, dva, tri. Ne mogu predvidjeti da li ću biti spriječen da budem ministar, ja sam kandidat za ministra”, komentira Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

Kandidati SNSD-a od ranije su poznati. Ministar finansija BiH biće Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih BiH odnosa ostaje Staša Košarac, a tu je i Nenad Nešić koji bi se mogao zasjeti u fotelju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Prema dokumentu koji je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara dostavila Centralnoj izbornoj komisiji, mostarski advokat Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde BiH, dok je kandidatkinja za ministricu civilnih poslova službeno Dubravka Bošnjak, aktuelna zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, također iz HDZ-a BiH.

Tri kandidata za pozicije ministara koje pripadaju Bošnjacima, nisu dostavljena na provjere, a čeka se i na provjeru kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Nesuglasice unutar Osmorke

Da ima određenih nesuglasica unutar stranaka Osmorke pokazali su lideri NES-a i Stranke za BiH koji su i zvanično istupili iz koalicije na državnom nivou, uz ostalo i zbog neustavne politike Milorada Dodika, ali i kadrovskih rješenja.

Zlatko Miletić poručio je da će njegov glas budućem Vijeću ministara BiH ovisiti od kadrovskih rješenja.

“Ja sam samo rekao da neću glasati za Vijeće ministara u kojem ima ministara protiv kojih se vodi istraga ili se vodila istraga! Nećemo podržati kriminalce! Sad nismo Osmorka, ali ja nisam izašao iz Osmorke! Samo sam rekao da se presaberu i izaberu druge kandidate! Dovoljno ustupaka sam napravio za Osmorku”, rekao je.

Podsjetimo kako je SDP-ov kandidat za ministra odbrane Zukan Helez sredinom prošle godine osuđen na pola godine zatvora uslovno zbog davanja lažnog iskaza. Isto tako, postoji i presuda u slučaju Zorana Tegeltije jer je presudom Osnovnog suda u Banjoj Luci pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi, dok je upitan i Nenad Nešić zbog navodne umiješanosti u milionski kriminal unutar „Puteva Republike Srpske na čijem je čelu nekada bio.

Obzirom na provjere koje slijede, u najboljem slučaju Vijeće ministara BiH neće biti formirano prije februara. Ukoliko se, naravno, dogovor Šestorke, SNSD i HDZ -a održi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular