Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeBIZNISDa li se možete isključiti sa sistema centralnog grijanja u KS?

Da li se možete isključiti sa sistema centralnog grijanja u KS?

- Reklama -


Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o visini tarifnih stavova Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane, kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, pa tako cijena centralnog grijanja uvećana je za 16,53 posto. Kako je za N1 potvrdio Mirza Musić, izvršni diektor za tehničke poslove Toplana Sarajevo, puno je zahtjeva građana da se isključe sa sistema centralnog grijanja, ali isključeno je samo 11 stambenih i pet poslovnih prostora.

Zakon o komunalnim djelatnostima je, kaže, jasan.

“Ne omogućava se isključenje ni jednog korisnika sa sistema centralnog grijanja ukoliko za to ne postoje tehnički uslovi, odnosno ako bi se narušio kvalitet usluga i kod ostalih korisnika”, istaknuo je Musić, dodajući da komisija radi i na osnovu nalaza komisije se odgovara građanima.

- Reklama -

Napomenuo je da sve zgrade koje su prije građane na sistem centralnog grijanja, posjeduju građevinske i upotrebne dozvole i svaka preinaka nekom sistemu zahtijevala bi novu proceduru izdavanja dozvola.

Pojasnio je i da je cijena donijeta na zahtjev Toplana i na prijedlog neovisnog stručnog tijela isključivo zbog povećanja prirodnog gasa koji se koristi kao osnovni energent.

“Cijena od oktobra prošle godine je povećana za 126 posto, što predstavlja 70 posto ukupnih troškova poslovanja Toplana. Bilo je neminomno tražiti povećanje”, rekao je Musić, dodajući da više od 50.000 korisnika koristi Toplane.

Računi sa novim cijenama u decembru

Na kraju razgovora je poručio da nema problema u isporuci gasa, te da nema ni najava da će ih biti.

Računi po novom tarifnom sistemu korisnicima KJKP Toplane će biti isporučeni u decembru, za mjesec novembar.

Podsjetimo, cijena grijanja u Kantonu Sarajevo i ranije je rasla, a sa novim poskupljenjem doseže svoj maksimum. Također, stručnjaci najavljuju da će cijene ogrijevnih materijala nastaviti rasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular