Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEDačić: Nema sankcija Rusiji sve dok budemo mogli da trpimo pritiske Zapada

Dačić: Nema sankcija Rusiji sve dok budemo mogli da trpimo pritiske Zapada

- Reklama -


Ministar spoljnih poslova Srbije i predsjednik Socijalističke partije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji sve dok takva odluka ne bude u funkciji očuvanja nacionalnih interesa države.

Dačić je kazao da u ovom trenutku uvođenje sankcija Rusiji nije interes Srbije, jer se, pored ekonomskih, može štetno odraziti i na političku podršku kada je pitanju Kosovo.

Na pitanje da li je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do zaokreta u politici SPS-a prema Rusiji i da li ostavlja mogućnost da Srbija u 2023. godini uvede sankcije Ruskoj federaciji, Dačić je rekao da nema nikakvog zaokreta u odnosu SPS-a prema Rusiji.

- Reklama -

„Mi Rusiju smatramo za prijateljsku državu, s kojom imamo duboke istorijske, kulturne i sve druge veze. Ne slažemo se s njenom operacijom u Ukrajini, što je sadržano i u stavu naše države pred UN. Ali smatramo i da ne treba da uvodimo ekonomske sankcije, zato što smo jedina država u Evropi koja je iskusila takve mjere i dobro znamo da one ne rješavaju političke probleme. Srbija će po tom pitanju slijediti isključivo svoj interes, kao i do sada. A to znači da nećemo dozvoliti da naši građani, ekonomija i razvoj trpe zbog bilo čega, jer nijedan interes nije viši od toga“, kazao je Dačić.

Upitan da li postoji mogućnost da Srbija ipak uvede sankcije Ruskoj federaciji, Dačić je rekao da je politika Srbije zasnovana na sopstvenim interesima.

„Nema nijednog razloga da promijenimo naš stav da ćemo uvođenje sankcija Rusiji procjenjivati u skladu s našim interesima. U ovom trenutku to nije naš interes, jer se, pored ekonomskih, može štetno odraziti i na političku podršku kada je pitanju Kosovo“, kazao je on.

Na pitanje koji interes može da ima Srbija, pa da uvede sankcije Rusiji, Dačić je kazao da je pitanje granica do koje se mogu izdržati pritisci Zapada te vrste.

„Kao što je i predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) rekao, mi ćemo procijenjivati gdje je granica do koje možemo izdržati pritiske te vrste. Granica jeste kada bi to postalo neizdrživo za Srbiju“, naglasio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 - Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular