Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEDaisugi: Stoljetna umjetnost šumarske tehnike za proizvodnju drveta

Daisugi: Stoljetna umjetnost šumarske tehnike za proizvodnju drveta

- Reklama -


Daisugi je tehnika iz 14. ili 15. stoljeća koja nudi efikasan, održiv i vizualno zadivljujući pristup šumarstvu.

Umjesto da se siječe cijelo drvo za drvnu građu, drvosječe mogu oboriti samo gornje dijelove, ostavljajući bazu i strukturu korijena netaknutim.

Metoda je nastala u Kjotu i uključuje orezivanje grana Kitayama kedra tako da preostali izdanci rastu ravno prema gore s platforme drveta.

- Reklama -

Budući da se gornji izdanci Kitayama kedra mogu sjeći svakih 20 godina, što je daleko prije nego kod drugih metoda, tehnika je postala sve popularnija.

Iako se daisugi danas uglavnom koristi u vrtovima ili bonsaiima, prvobitno je razvijen za borbu protiv nedostatka sadnica kada je potražnja za tarukijem, vrstom besprijekorno ravne građe bez čvorova, bila velika.

Instagram/Screenshot

Porijeklo Daisugija

Elegancija japanskih tradicionalnih stilova arhitekture podrazumijeva divljenje.

Njihov razvoj zahtijevao je vrstu predanog zanatstva za koje su potrebne generacije za kultivaciju – ali i, praktičnije govoreći, ne malu količinu drveta.

U 15. vijeku Japan se već suočio sa nedostatkom sadnica, kao i zemlje na kojoj bi se pre svega pravilno uzgajalo drveće.

Nužnost kao majka izuma, ovo je dovelo do stvaranja genijalnog rješenja: daisugi, uzgoj dodatnih stabala, u stvari, iz postojećeg drveća – stvarajući, drugim riječima, neku vrstu džinovskog bonsaija, prenosi OpenCulture.

Urađeno ispravno, tehnika može spriječiti krčenje šuma i rezultirati savršeno okruglim i ravnim drvetom poznatim kao taruki, koje se koristi na krovovima japanskih čajdžinica.

Ove čajdžinice su još uvijek istaknute u Kjotu, gradu koji je još uvijek poznat po svom tradicionalnom kulturnom naslijeđu, a nije ni slučajno gdje se daisugi prvi put razvio.

Rečeno je da je eminentni majstor čaja iz Kjota, Sen-no-rikyu, zahtijevao savršenstvo u kedru Kitayama tokom 16. vijeka“, piše Džesika Stjuart iz My Modern Met.

U to vrijeme “forma vrlo ravne i stilizirane arhitekture sukiya-zukuri bila je visoka moda, ali jednostavno nije bilo ni približno dovoljno sirovina za izgradnju ovih domova za svakog plemića ili samuraja koji ga je želio“, navodi se na Twitteru.

Na stranu estetiku, drvo proizvedeno ovom metodom je 140% fleksibilno kao standardni kedar i 200% gusto/jako, što ga čini „apsolutno savršenom za rogove i krovove drvo.”

I ne samo da je daisugijev proizvod ispravan, vitak i otporan na tajfune, nego ostaje zadivljujući širom svijeta i 600 godina kasnije.

Za koliko šumarskih tehnika možemo reći isto?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular