Thursday, December 7, 2023
spot_img
HomeVIJESTIDanas u BiH zvanično počinje predizborna kampanja

Danas u BiH zvanično počinje predizborna kampanja

- Reklama -


Kada je riječ o Bosni i Hercegovini danas zvanično počinje izborna kampanja, a ona nezvanična čini se nikada i ne prestaje.

Vijeće ministara BiH 6. juna usvojilo je nacrt budžeta, te odluku da se za održavanje Općih izbora posudivši 9,7 miliona maraka od Regulatorne agencije za komunikacije.

To je bilo nedovoljno, pa je 7. juna visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo odluku o finansiranju Općih izbora čime je osiguran dostatan iznos za održavnaje izbora – 12,5 miliona maraka.

- Reklama -

Najveća promjenama koju je nametnuo visoki predstavnik tiče se sankcionisanja političkih subjekata i kandidata u slučajevima kada krše odredbe Izbornog zakona. Kazne su povećane trostruko.

Sa minimalne od 1.000 na 3.000 maraka, dok je maksimalna novčana sankcija sa 10.000 povećana na 30.000 maraka.

“Pored tih sankcija CIK može narediti uklanjanje kandidata sa kandidatske liste ukoliko se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za kršenje Izbornog zakona.Na predstojećim opštim izborima biraju se članovi Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srpske, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Skupštinama 10 kantona. Ukupno 3 miliona, 368 hiljada i 666. građana ima pravo glasa, uključujući i 69.966 birača koji su se prijavili za glasanje izvan BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular