Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeFUDBALDesetak zemalja i NATO pomažu Kataru tokom Svjetskog prvenstva

Desetak zemalja i NATO pomažu Kataru tokom Svjetskog prvenstva

- Reklama -


Nekoliko zemalja, među kojima SAD, Turska i Velika Britanija, pružiće Kataru pomoć u obezbjeđivanju Svjetskog fudbalskog prvenstva, prenio je francuski sportski list L’Equipe i dodao da će pomoć poslati i NATO.

Katar je povodom prvenstva zaključio ugovore o saradnji sa desetak zemalja. Vlasti su 20. oktobra, mjesec dana prije početka takmičenja, sprovele petodnevnu pripremnu vježbu sa različitim partnerima, kako bi procijenile reagovanje u slučaju vanrednih situacija na svom tlu.

U tim vježbama su između ostalih, učestvovali američki, britanski, njemački, italijanski, saudijski, pakistanski, palestinski i turski stručnjaci. Turska je to raspoređivanje snaga za obezbjeđenje takmičenja nazvala „Operacijom Štit“.

- Reklama -

Za Tursku ta operacija uključuje slanje u Dohu 3.000 policajaca za suzbijanje nereda, 100 pripadnika specijalnih snaga i jednog ratnog broda. U Kataru je prisutan i veliki kontingent od 4.500 pakistanskih vojnika.

SAD, koje imaju veliku vojnu bazu u Kataru, najveću na Bliskom istoku, potpisale su nekoliko sporazuma o tehničkoj saradnji sa svojim „glavnim saveznikom“.

Ti sporazumi predviđaju „doprinos američkih oružanih snaga“ obezbjeđenju prvenstva, kao i policijsku i carinsku saradnju između američkog Ministarstva za unutrašnju bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova Katara.

Katar, bivši britanski protektorat, takođe će imati koristi od pomoći Velike Britanije, posebno u vazduhu, u skladu sa sporazumom o odbrani između dvije zemlje, koji je postignut u aprilu 2021. godine.

Britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo je rasporedilo nekoliko borbenih aviona na licu mjesta, kao podršku vazdušnoj floti Katara, u okviru zajedničke eskadrile. NATO je krajem juna najavio svoju „podršku bezbjednosti Svjetskog prvenstva“ u sklopu bliske saradnje sa Katarom.

Ta podrška uključuje obuku pripadnika obezbjeđenja za zaštitu poznatih ličnosti, kao i „suprostavljanje prijetnjama koje predstavljaju hemijske, biološke, radiološke i nuklearne supstance, kao i improvizovane eksplozivne naprave“, naveo je francuski medij.

Katar je sam rasporedio 32.000 svojih bezbjednosnih agenata i 17.000 privatnih. Vlasti su pozvale i građane da se pridržavaju pravila i da se prijave kao pomoć u obezbjeđivanju reda i mira na ulazu u stadione i drugdje u Dohi, smatrajući da je to njihova „patriotska dužnost“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular