Monday, February 6, 2023
spot_img
HomeVIJESTIDežurni tužilac snimak Mladena Dulića odmah okvalifikovao kao krivično djelo

Dežurni tužilac snimak Mladena Dulića odmah okvalifikovao kao krivično djelo

- Reklama -


Samoubistvo mladića Mladena Dulića iz Laktaša potreslo je javnost, a nakon što je objavljena informacija da je on sporni snima prijavio odmah MUP-u Republike Srpske i potom se ubio, oglasili su se odmah iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

Kako su naveli, postupajući dežurni tužilac je preduzimao sve radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa obavještenjima i količinom informacija kojima je raspolagao u datom momentu.

“Dakle, evidentna je razlika u količini i kvalitetu dobijenih informacija od ovlaštenih službenih lica, prilikom prvog obavještavanja dežurnog tužioca, a u vezi s pristupanjem oštećenog Mladena Dulića u Policijsku stanicu Laktaši, radi brisanja fotografija i videosnimaka sa telefona Trišić Veljka, koje informacije nisu bile dovoljne, da bi se znalo o kojem tačno krivičnom djelu se radilo, jer tužilac nije imao na uvid fotografije ni videosnimke iz telefona Trišić Veljka, koji je jedini u tom momentu bio prijavljen kao lice koje je snimalo sebe i oštećenog telefonom. Tužiocu je prezentovano od strane ovlaštenog službenog lica da se radilo o šali i da oštećeni želi samo da se pozove lice po imenu Trišić Veljko i da snimak i fotografije obriše iz svog telefona”, istakli su.

- Reklama -

Dakle, video je tužilac pogledao tek kada je objavljen na društvenim mrežama.

“Tužilac je pogledao video 29. oktobra kada ga je ovlašteno službeno lice obavijestilo da je snimak podijeljen na društvenim mrežama, navodeći da se video snimak može pogledati na YouTubeu. Nakon što je tužilac pregledala snimak na društvenoj mreži, istog momenta je naložila da se djelo kvalifikuje kao krivično djelo neovlašteno fotografisanje iz člana 156 stav 1 KZ RS i lica koja su načinila i distrubuirala snimak uhapse. Ovlaštena službena lica PS Laktaši su po tom postupila, kao što su postupila i po drugim istražnim radnjama koje je tužilac naložio”, naveli su.

Mladić iz Laktaša prijavio sporni video policiji, a nakon toga se ubio

Okružno javno tužilaštvo obavještava javnost u vezi s izjavama u medijima, a koje se tiču nekvalifikovanja krivičnog djela “ugrožavanja,“ te “grubog povrijeđivanja zakona, jer tužilac nije izdao naredbu za uklanjanje snimka“, pretpostavljajući da se mislilo na krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, a stav 1 citiraju u cijelosti:

“Кo ugrozi sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će njega ili njemu blisko lice lišiti života, teško tjelesno povrijediti, lišiti slobode ili oteti, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom ili nekom drugom opšteopasnom radnjom ili sredstvom, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine,“ a za koje i nije bilo elemanata bića krivičnog djela”. 

“Bilo je Mladena i prije… Smijali ste im se, a oni su otišli da ne smetaju”

Nadalje Tužilaštvo obavještava javnost da naredbe izdaje sud, na prijedlog ovlaštenih službenih lica, uz saglasnost postupajućeg tužioca

“Zakonom o krivičnom postupku RS jasno je definisano koje to sud naredbe može izdati, pri čemu, naredba za uklanjanje snimaka sa društvenih mreža, kao takva uopšte nije propisana. Ukoliko su ovlaštena službena lica smatrala da je moguće iztati takvu naredbu, trebala su tužiocu prezentovati snimak sa društvene mreže ili mreža, i dostaviti obrazložen prijedlog potkrijepljen dokazima, kako bi tužilac dao saglasnost, što je u ovom slučaju izostalo, kao i svi dokazi, koji dokazuju dijeljenje video snimka na društvenim mrežama”, saopćeno je iz OJT Banjaluka.

Okružno javno tužilaštvo, kako su naveli, postupa u skladu sa članom 3 Uputstva o postupanju i saradnji ovlaštenih službenih lica i tužioca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage.

“A koje je donio glavni republički tužilac Republike Srpske, u kojem je navedeno da su ovlaštena službena lica dužna obavijestiti tužioca samo za krivična djela za koja su zaprijećene kazne zatvora od pet godina i više, a za sva ostala počinjena krivična djela ispod pet godina, imaju ingerencije i nadležnosti da provedu istražne radnje bez nadzora tužioca.Tužilaštvo će po zaprimanju izvještaja od strane nadležne policijske stanice, predmet u redovnoj proceduri dodijeliti tužiocu, koji će dalje predmet uzeti u rad, sprovesti istragu, prikupiti dokaze i činjenice, te po kompletiranju istog i završetku istrage donijeti odgovarajuću tužilačku odluku”, zaključili su iz OJT Banjaluka.

Snimak na kojem su Dulić i radnik benzinske pumpe koji ga je snimao i ismijavao, na TikTok-u objavljen 27. oktobra, a mladić se, podsjetimo ubio dan kasnije nakon što je na društvenim mrežama osvanuo videosnimak kojim se on ismijava iako je samo došao na razgovor za posao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular