Tuesday, June 6, 2023
spot_img
HomeVIJESTIDF čeka poziv Schmidta: Imamo rješenje

DF čeka poziv Schmidta: Imamo rješenje

- Reklama -


Demokratska fronta će ukoliko bude pozvana na konsultacije sa visokim predstavnikom, obzirom da poziv još nije došao, a jeste strankama koje imaju tek jednog zastupnika u državnom parlamentu, i po treći put predložiti prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, saopšteno je danas iz DF-a.

Demokratska fronta je to učinila i u februaru 2020. godine, a zatim je u toku prošle godine Dženan Đonlagić kao član Interesorne radne grupe ponovo predložio iste izmjene Ustava i Izbornog zakona koje je podržala većina probosanskih stranka.

Isti prijedlog dostavljan je i tokom pregovora koje je vodio specijalni izaslanik SAD-a za izmjenu Izbornog zakona BiH.

- Reklama -

“Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz HDZ-a i SNSD-a onemogućili su tokom 2020. godine da se ovaj prijedlog nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, te da se o njemu glasa, a nije poznato kako se o istom izjasnio Palmer. Demokratska fronta namjerava da sa prijedlogom upozna visokog predstavnika u BiH Christana Schmidta, iako je DF i ranije OHR-u u više navrata dostavljao ovaj prijedlog”, naveli su iz DF-a.

Jedna od temeljnih odrednica prijedloga DF-a, kada je riječ o funkcionalnosti FBiH jeste prijedlog o smanjivanju uloge, odnosno ovlasti doma naroda na mehanizam zaštite vitalnog interesa, a u prijedlogu je taksativno navedeno na koje segmente se pitanje vitalnog interesa odnosi.

Amandmanima na Ustav BiH se sprovode sve presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

“Prijedlog je i u skladu s Mišljenjem Evropske komisije, rezolucijom Evropskog parlamenta, a ranije su ga podržali predstavnici Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije u državnom parlamentu”, sapšteno je na kraju iz DF-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular