Diplomate pokušavaju organizirati posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskoga Općoj skupštini UN-a u New Yorku u rujnu, što bi bio prvi njegov posjet inozemstvu otkad je počela ruska invazija 24. veljače.

“Spremni smo za posjet bilo kojeg dužnosnika, uključivo i predsjednika”, rekao je glasnogovornik ukrajinske misije pri UN-u Anatolij Slenko.

Zelenski se nalazi na popisu govornika najvećeg UN-ovog godišnjeg skupa koji se održava polovicom rujna, ali Slenko je naglasio da se to još može izmijeniti. Hoće li do posjeta doći još je uvijek nejasno, dodao je.

Izvori iz Vijeća sigurnosti UN-a potvrdili su da ukrajinska misija priprema posjet Zelenskog godišnjem skupu predsjednika država i vlada.

Ipak, diplomati upozoravaju da bilo kakvo putovanje ukrajinskog predsjednika predstavlja veliki rizik za njegov život. Dodaju da će odluka biti povezana s razvojem događaja na vojnom planu u Ukrajini.

Ove godine Opća skupština počinje u New Yorku 20. rujna. Među govornicima su američki predsjednik Joe Biden, njemački kancelar Olaf Scholz i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Nazočnost ukrajinskog predsjednika bila bi važan simbol, ocjenjuje se. Zelenski je dosad otkad je počeo rat putovao samo unutar Ukrajine iz sigurnosnih razloga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime