Tuesday, May 30, 2023
spot_img
HomeGLOBUSDirektor IAEA: Narušen fizički integritet nuklearne elektrane u Zaporožju

Direktor IAEA: Narušen fizički integritet nuklearne elektrane u Zaporožju

- Reklama -


Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je narušen fizički integritet ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, koju su zauzele ruske snage na početku invazije na Ukrajinu.

„Fizički integritet elektrane je više puta narušen“, rekao je Grosi poslije obilaska elektrane i po povratku na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga zajedno sa dijelom tima IAEA.

Grosi je rekao da će nekoliko članova tima ostati u Zaporožju do nedjelje ili ponedjeljka da bi detaljno proučili stanje elektrane. To je najveća elektrana u Evropi, koja je bila meta napada što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

- Reklama -

„Ovde imamo mnogo posla da analiziramo neke tehničke aspekte“, rekao je on i dodao da IAEA namerava da „uspostavi kontinuirano prisustvo“ u elektrani, ali nije naveo detalje.

Bitka za nuklearku: 60 ukrajinskih komandosa sa 7 brodova krenulo na Zaporožje

Grosi je rekao da je tokom nekoliko sati boravka uspio da obiđe cijelu lokaciju, reaktore, kontrolne sale, sisteme za hitno intervenisanje kao i druge prostorije.

Šef IAEA je pohvalio ukrajinsko osoblje koje je nastavilo da radi poslije dolaska ruskih snaga i dodao da osoblje radi u teškoj situaciji ali izuzetno profesionalno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular